achtergrondafbeelding
Kawasaki KR1000F Tamiya

MotorRAI in Miniatuur: Kawasaki KR1000F 1:12

Indrukwekkende ‘evergreen’ geschikt voor beginnende en gevorderde bouwer

5 mei 2019, 8:21  •  Nieuws
Door Paul Spek.

Met de Kawasaki KR1000F, die Tamiya in schaal 1:12 als bouwdoos heeft uitgebracht, won het team Kawasaki France Performance het Endurance World Championship van 1981.

Asymmetrisch design

De Kawasaki KR1000F is een racemotor met een uniek asymmetrisch design, zodat de 998 cc viercilindermotor relatief eenvoudig was te (de)monteren en repareren. Ook de Unitrack-achterwielophanging was asymmetrisch, met alleen een demper rechts. Deze motor maakte een einde aan de dominantie van Honda in het internationale endurance racen en veroverde niet alleen in 1981, maar ook in 1982 en 1983 de wereldtitel.

Kawasaki KR1000F Tamiya

Zeer gedetailleerd

Tamiya bracht deze bouwdoos voor het eerst in 1983 uit. En zoals veel bouwdoosfabrikanten brengt het oude producten van tijd tot tijd opnieuw uit. Deze zeer gedetailleerde plastic bouwdoos heeft artikelnummer 14012. De stroomlijn van de motorfiets is uitgevoerd in de kenmerkende Kawasaki-racekleur groen. Met de kleurige decals in de bouwdoos kun je beide motoren van het team namaken.

“De stroomlijn is uitgevoerd in de kenmerkende Kawasaki-racekleur groen. Met de decals in de bouwdoos kun je beide motoren van het team namaken”

Voor beginner én gevorderde

Volgens Tamiya is deze bouwdoos geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde bouwer. Het motorblok en de toebehoren zijn zeer goed gedetailleerd, net als de wielophanging overigens. De ontstekingskabels en remleidingen zijn uitgevoerd in zwart vinyl. De ongeprofileerde racebanden zijn zeer realistisch uitgevoerd in synthetisch rubber en er zijn ook transparante en verchroomde onderdelen. Het stuur en dus de voorvork en het voorwiel zijn draaibaar.

Uiteenlopende prijzen

Als je even goed zoekt op internet, dan kom je vast en zeker een nieuw en ongeopend nieuw exemplaar van deze indrukwekkende evergeen tegen. De prijzen lopen echter nogal uiteen – van 45 tot rond de honderd euro – en maken de bouwdoos voor beginners wellicht een riskante keuze.

Share Tweet Share Share E-Mail