MotorRAI in Miniatuur: Honda Monkey – Tamiya
Uitdagende bouwdoos van Comeback kid
Niet alleen de motorfiets zelf, maar ook de bouwdoos van de Honda Z50 – ofwel de Honda Monkey – is meermaals opnieuw uitgebracht.
1967-2017 en 2019 opnieuw
Oorspronkelijk ontwikkelde Honda de Z voor het eigen Tama Tech-pretpark. Daar konden de kinderen op de kleine motoren rijden. Honda ontwikkelde het motorfietsje echter verder, voor massaproductie voor volwassen berijders. Vanaf 1967 was hij ook in Europa te koop, steeds in aangepaste en verder ontwikkelde uitvoeringen.
“Oorspronkelijk ontwikkelde Honda de Z voor het eigen pretpark, waar kinderen op de kleine motoren konden rijden”
Vijftig jaar
Honda gebruikte de naam Monkey voor zijn kleine modellen, met een 49 cc motorblok en 5- of 8-inchwieltjes. De Honda Monkey was tot in 2017, dus vijftig jaar, in productie en er zijn talloze varianten verschenen. En voor modeljaar 2019 introduceerde Honda opnieuw een model dat Monkey heet, al is dat niet hetzelfde als de ‘oude’.
Voor gevorderden…
Deze bouwdoos van Tamiya is sinds de jaren zeventig óók meerdere keren en in diverse varianten opnieuw uitgebracht, óók als de Honda Gorilla. Dit is écht een bouwdoos voor gevorderden, met zo’n tweehonderd onderdelen die de nodige vaardigheid vergen bij het bouwen. Maar dan bouw je wel een schitterend natuurgetrouw en gedetailleerd miniatuur.
“Deze bouwdoos van Tamiya is meerdere keren opnieuw uitgebracht, met tussenpozen en in diverse varianten”
Grote kleine
Gebouwd meet de Tamiya Honda Monkey 224 mm in de lengte, 100 mm in de breedte en 175 mm in de hoogte. Vergeet niet: deze bouwdoos resulteert in een Honda Monkey in schaal 1 op 6. De voor- en achtervork zijn voorzien van metalen veren. Het stuur is net als dat van de echte Monkey, inklapbaar. De bouwdoos bevat drie sets met decals – watertransfers voor decoratie – waarmee je drie versies van de Monkey kunt maken.
Tamiya 16030 Honda Monkey (2000 Special) in schaal 1 op 6 is eenvoudig te vinden via internet en kost zo’n zeventig euro.
“Met zo’n tweehonderd onderdelen, die de nodige vaardigheid vergen bij het bouwen, maak je een schitterend natuurgetrouw en gedetailleerd miniatuur”