achtergrondafbeelding
Honda CBR 1100 XX Super Blackbird van Tamiya

MotorRAI in Miniatuur: Honda CBR 1100 XX Super Blackbird van Tamiya

Sierlijke zware jongen

14 jul 2019, 8:16  •  Nieuws
Door Paul Spek.

Tamiya heeft in zijn Motorcycle Series onder nummer 70 een prachtige bouwdoos van de Honda CBR 1100 XX Super Blackbird in het assortiment. De schaal is 1 op 12, dus je bouwt een echte blikvanger.

Snelste sporttoermotor

Toen Honda de CBR 1100 XX Super Blackbird in 1996 introduceerde, was deze sporttoermotor de snelste productiemotor ter wereld, met een topsnelheid van 300 km/h. Een indrukwekkend ding dus. Hij bleef tot 2007 uiterlijk vrijwel ongewijzigd in productie.

Indrukwekkend

Natuurlijk is het de Japanse modelbouwfabrikant Tamiya wel toevertrouwd om van deze sierlijke zware motorfiets een indrukwekkend miniatuur te maken – althans: alle ingrediënten zijn er: massieve, maar realistische rubberachtige banden met het juiste profiel, een beweegbare voorvork, een zeer gedetailleerde watergekoelde DOHC-viercilindermotor – die overigens grotendeels verdwijnt achter de stroomlijn – en de nodige kabels en leidingen.

“Natuurlijk is het de Japanse modelbouwfabrikant Tamiya wel toevertrouwd om van deze sierlijke zware motorfiets een indrukwekkend miniatuur te maken – alle ingrediënten zijn er”

Zelf bouwen

Maar je moet hem wel zelf bouwen. De doos bevat antracietkleurige, zwarte, metaalkleurige, verchroomde en transparante plastic onderdelen. Die kun je zó in elkaar plakken, maar je kunt ze ook eerst van de juiste kleuren voorzien. Tamiya vermeldt een hele lijst van de benodigde verfpotjes. ’t Is even wat meer werk, maar je miniatuurmotor wordt er wel nóg mooier door.

Honda CBR 1100 XX Super Blackbird van Tamiya

Dashboard, koplamp en vering

En als je hem hebt gebouwd, heb je een blikvanger in de vorm van de Honda, 18 cm lang is, ruim 7 cm breed en bijna 10 cm hoog. Door de grote schaal kun je het prachtige dashboard met alle metertjes uitstekend bewonderen. En wat denk je van die schitterende koplamp met al zijn facetjes, of de veer/demper voor de achtervork. Prachtig allemaal.
Je kunt deze bouwdoos op internet vinden voor prijzen rond de 35 euro. Daar moet je dan nog wel de prijs van de talrijke potjes verf bij optellen.

“Als je hem hebt gebouwd, heb je een schitterend Honda-miniatuur, met een prachtig dashboard en talloze andere details”

Share Tweet Share Share E-Mail