achtergrondafbeelding
Motorhelm

Motorhelm kopen: waar moet je op letten?

22 jun 2020, 9:23  •  Nieuws  •  Door Robin Nieuwhof

Een helm is een belangrijk aspect tijdens het motorrijden: het zorgt voor bescherming én heeft een grote invloed op het comfort. Het aanbod aan helmen is erg groot en het is dus van belang om je even te verdiepen in alle aspecten en mogelijkheden die daarbij komen kijken.

Criteria voor het bepalen van je keuze

Bij de aankoop van een nieuwe helm let je op, respectievelijk, pasvorm, comfort, functionaliteit en design. Daarnaast is je budget uiteraard ook een bepalende factor. Toch is het een aspect waar je zo min mogelijk rekening mee zou moeten houden. Goedkoop is namelijk vaak ‘duurkoop’, in letterlijke én figuurlijke zin!

Materiaal van de buitenschaal

Een helm is opgebouwd uit een buitenschaal, een binnenschaal, de voering, een kinband en een sluitsysteem. Dit zijn allemaal onderdelen die tijdens de selectieprocedure beoordeeld dienen te worden. De buitenschaal moet sterk én enigszins veerkrachtig zijn, zoals carbon, glasvezel of polycarbonaat. Polycarbonaat, ook wel thermoplast genoemd, is meestal het goedkoopst.. Men raadt aan om dit soort helmen na 3 tot 5 jaar te vervangen.  Bij glasvezel helmen is dat niet het geval. Deze helmen zijn lichter in gewicht en zitten in een hogere prijsklasse. Carbon helmen zijn nog duurder en, nog lichter in gewicht en zitten heel comfortabel. Met de keuze van het materiaal bepaal je dus voor een groot deel het comfort van de helm. Maar hetzelfde geldt uiteraard voor de pasvorm.

Functionaliteit

Qua functionaliteit kun je denken aan een geïntegreerd zonnevizier, anti-bacteriële binnenvoering, ingebouwde communicatie of ruimte voor bluetooth apparatuur. Een goed zonnevizier is uiteraard belangrijk voor comfort en veiligheid en een extra pinlock vizier of fogcity zorgt ervoor dat je vizier niet beslaat en is in West Europa geen overbodige luxe.

Soorten en merken

Er zijn grofweg drie typen helmen: de jethelm, de integraalhelm en de systeemhelm. Een jethelm heeft geen kinstuk waardoor hij gemakkelijker mee te nemen is en meer zicht biedt tijdens het rijden. In de winter kan het echter behoorlijk koud zijn en bovendien is dit type helm minder veilig. Een integraalhelm heeft wel een kinstuk en is met een vizier helemaal afsluitbaar. Dit is tijdens de winter veel comfortabeler en het rijdt rustiger doordat je minder last heb van de wind. Ook biedt dit type helm meer veiligheid. De systeemhelm zit er tussenin: het is een helm met een opklapbaar kinstuk.

Moet je een duur merk kopen?

Bekende merken, zoals HJC, Schuberth, Caberg en Scorpion, zijn vaak prijzig, maar je bent er dan ook van verzekerd dat je een goede helm hebt. Bij onbekendere merken is dat onzeker, toch kunnen ze best goed zijn. Heb je weinig budget? Kies dan in ieder geval voor een goedkoper merk met een Europese goedkeuring. Zo heb je wel een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Share Tweet Share Share E-Mail