Waar moet je op letten bij het financieren van een motor?
Tips en adviezen uit de praktijk
Motorrijders die plannen hebben om zelf een goede tourmotor of racemotor aan te schaffen, hebben lang niet altijd het geld apart liggen die een nieuwe motor kost. Natuurlijk is dat erg vervelend als je jouw favoriete motor te koop ziet staan, maar op dat moment niet het kapitaal hebt om deze aan te schaffen. Hoe kun je dit oplossen? Op welke manieren kun je op een slimme, en liefst voordelige manier jouw motor financieren? Met de tips en adviezen uit de praktijk die we voor je hebben verzameld, kun je op een slimme manier tóch die supergave motor kopen die anders voor je neus wordt weggekaapt!
Afsluiten van een bancaire lening
Een eerste mogelijkheid om jouw motoraankoop te financieren, is door een persoonlijke lening bij de bank af te sluiten. Het voordeel van persoonlijke leningen aangaan, is dat hierbij heet geld in één keer op je bankrekening wordt gestort. En vrijwel alle banken en financiers doen dit razendsnel. Je hebt dus binnen no time voldoende geld bij elkaar om je motorfiets te kunnen bekostigen. Ook weet je direct wat je per maand moet terugbetaling aan aflossing en rente. Naast deze voordelen heeft persoonlijke lening ook nadelen. Zoals iedereen weet kost geld lenen geld. Je betaal rente over je lening. Er zijn dan ook manieren om een financiering te krijgen die goedkoper zijn dan het aangaan van een persoonlijke lening.
Geld lenen via een motorhandel
Naast lenen via een bank is het ook mogelijk om voor je motoraankoop een geldbedrag te lenen bij een motordealer. Veel motorhandelaren hebben speciale regelingen getroffen met kredietaanbieders die de mogelijkheid bieden om geldleningen verstrekken als je een motor wilt kopen. Een voordeel van dit soort leningsystemen is dat je doorgaans een laag rentetarief betaalt en, meestal binnen drie jaar (maar ook vijf of tien jaar is een optie), via lage maandbedragen je lening aflost. Aantrekkelijk aan geld lenen via een motordealer is verder dat veel motorzaken een terugkoopgarantie hebben of de mogelijkheid bieden om je motor later door te verkopen, wat vaak financieel aantrekkelijk is.
Lenen via familie of vrienden
Een optie die je kunt overwegen, is om geld te lenen bij een vermogend familielid of een vriend die wel geld achter de hand heeft. Meestal vallen er met naasten of bekenden goede afspraken te maken over het rentetarief (als er tenminste rente gerekend wordt) en de terugbetalingstermijn van het geleende bedrag. Toch is deze vorm van geld lenen in zekere zin risicovol. Mocht je in de financiële problemen raken, bijvoorbeeld doordat je je baan verliest en daardoor de lening niet meer terug kunt betalen? Dan kunnen er problemen en ruzies ontstaan met de mensen van wie je het meeste houdt. Denk er daarom goed over na of dit risico je waard is. Wil je uitsluiten dat je financieel in conflict raakt met bekenden van je, dan is het slimmer om te kiezen voor een financier die niet tot je vriendenkring en/of familiekring behoort.
Financiering via de 50/50-deal
Wil je een snel kapitaal hebben om je favoriete motor aan te schaffen, dan kun je ook kiezen voor de zogeheten 50/50-deal. Bij deze financieringswijze betaal je 50 procent van de aankoopprijs direct, de andere helft later. Het restant kun je bijvoorbeeld een jaar later afbetalen, wat bij een rentevrije lening het meest gunstig is, of door te kiezen voor een rentedragende financiering. Bij de laatste optie is er dan vaak keuze uit een vaste rente of een variabele rente.
Doorlopend krediet als financieringswijze
Ten slotte kun je een nieuwe motor betalen via een doorlopend krediet. Dit is een lening. Bij deze lening, die minder vaak gebruikt wordt dan een persoonlijke lening bij de aankoop van een motor, kunnen afgeloste bedragen weer opgenomen worden. Bij de aankoop van een motor is dat minder handig.