achtergrondafbeelding

Met de Lazareth LM 410 blijf je overeind

Franse creatie met Yamaha R1-blok krijgt typegoedkeuring

12 feb 2020, 14:18  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Motorland kent vreemde kostgangers, zoals de Lazareth LM 410. Het is een concept van een vierwielige motorfiets met kantelende dubbele voor- en achterwielen. En wat denk je: hij gaat in productie. Tien worden er gebouwd.

Gedurfd is het

Lazareth Moto past de Leaning Multi-wheel Technology van de Yamaha Niken toe: voor en achter wel te verstaan. Het doel is meer stabiliteit, strakker sturen door de bochten en een groter zelfvertrouwen voor de rijder. De constructie jaagt het gewicht flink omhoog. 400 kg schijnt de Lazareth LM 410 te wegen. Je kunt je afvragen of het doel hier de middelen heiligt? Gedurfd is het wel!

Nieuwste creatie van Lazareth

De Lazareth LM 410 is een creatie van Ludovic Lazareth die in 1998 Lazareth Auto-Moto oprichtte. Van meet af aan stak hij alle energie in het ontwikkelen van aparte motorfietsen. Van een vierwielige kantelmotor met een V8-blok van Maserati van 470 pk tot aan de meest recente schepping, waarbij de vier wielen horizontaal kunnen uitklappen. Straalmotoren in de naven maken het  vervolgens mogelijk om  letterlijk het luchtruim te kiezen.

Typegoedkeuring in Frankrijk

De vliegmotor is wishfull thinking. De LM 410 niet. Lazareth heeft daarvoor een typegoedkeuring in Frankrijk weten te krijgen. In de loop van dit jaar start de bouw van 10 exemplaren. De aandrijving komt van een viercilinder motorblok van de Yamaha R1, van 998 cc en 200 pk.

Batman-film

Van showmotor naar productie is een flinke stap. Het uiterlijk zal nauwelijks wijzigen volgens Lazareth, die zich voor het design liet inspireren door de vierwielige motor die in een van de Batman-films was te zien.

Kostbaar, maar dan heb je ook wat

De zwenkconstructie van de wielen lijkt enigszins op die van de Yamaha Niken. De maker spreekt van een richtprijs van 100.000 euro. Dat is een beste investering, maar dan heb je echt wel iets heel aparts. Meer weten ga dan naar de website van Lazareth.

Share Tweet Share Share E-Mail