achtergrondafbeelding
Motor diefstal

Manieren om te voorkomen dat je motor gestolen wordt

19 aug 2022, 11:00  •  Nieuws  •  Door Kevin Hemmer

We hebben helaas te maken met een groep mensen die jouw motorfiets willen meenemen, zonder dat eerst even netjes te vragen. Maar we kunnen ook niet ieder uur van de dag onze motorfiets in de gaten houden. Voorkom dat jouw motor gestolen wordt met de volgende tips!

Op slot zetten

Klinkt logisch maar wordt vaak vergeten – of niet belangrijk gevonden. Zet je motor in ieder geval op stuurslot en maak daarnaast ook gebruik van nog een extra slot. Het op slot zetten van je motor kost amper tijd en zorgt dat het dievengilde een extra handeling moet verrichten om jouw motor mee te nemen. Onmisbaar is dan ook een schijfremslot. Dankzij het compacte formaat neem je deze makkelijk mee onder het zadel van je motorfiets of in je rugzak. Je monteert hem op de remschijf van je voorwiel zodat het wiel niet kan roteren. Vergeet hem er niet af te halen als je zelf een rondje gaat rijden!

Geen zin om een schijfremslot mee te nemen? Dan kun ook kiezen voor de sloten van Roadlock. Deze sloten zitten permanent op de remklauwen van het voorwiel en kun je met een draai van de sleutel activeren. Ze komen in verschillende maten, dus kijk goed of het gewenste slot op de remklauw van jouw motorfiets past.

Het is niet onverstandig om de motor thuis ook nog eens extra vast te zetten. Met een ankerpunt in de schuur of tuin waar je een kettingslot aan vast kunt maken zorg je voor extra veiligheid. Bovendien schrikt het dieven vaak af. Kettingsloten komen in verschillende soorten en maten en in diverse prijsklassen.

sloten_voor_een_motor

Alarm

Naast een goed slot kun je ervoor kiezen om de kans op diefstal te verkleinen door een alarm op je motor (te laten) monteren. Wanneer het systeem bewegingen detecteert gaat het alarm af en zal het de dieven wegjagen. Of in ieder geval jou alarmeren zodat je kunt kijken wie er aan je motor zit.

alarmsysteem_motor

Track & Trace systemen

Mocht de motor toch te zijn meegenomen door dieven, kun je met een Track & Trace systeem je motor terugvinden. De GPS tracker verstop je ergens in je motor. Wanneer de GPS tracker buiten een bepaalde reikwijdte komt, geeft deze een signaal af. Via je smartphone krijg je dan een melding en kun je zien waar de motor zich bevindt.

gps-motor

Motorhoes

Hoewel je misschien in eerste instantie niet meteen denkt aan een motorhoes als het gaat om diefstalpreventie, helpt het wel degelijk. Stel dat je jouw motor noodgedwongen op de stoep moet zetten omdat je bijvoorbeeld midden in de stad woont, kan het helpen om je motor ‘onzichtbaar’ te maken met een motorhoes. De motor valt dan minder op en je kunt vaak door de fabrikant aangebrachte gaten een slot door de hoes doen. Zo maak je het dieven extra lastig om je motor te stelen, waardoor je de kans vergroot op betrappen.

Motorhoes

Verzekering

Wanneer je een motor goed op slot zet en extra maatregelen treft wat betreft diefstalpreventie kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij korting geeft op je premie. Het is dan wel vaak zo dat de sloten een bepaald keurmerk moeten hebben, meestal minimaal ART 4. Vraag bij je verzekeraar naar de mogelijkheden en voorwaarden, zodat je goed gedekt bent in geval van diefstal. Niets geeft zo’n naar gevoel als de realisatie dat je motor gestolen is.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen