achtergrondafbeelding
Harley-Davidson Sport Glide

Luchtfilter vervangen: zo werkt dat

Wanneer is vervanging noodzakelijk?

30 apr 2021, 13:32  •  Nieuws  •  Door De Redactie

Een verbrandingsmotor heeft niet alleen benzine nodig, maar ook lucht. Om vervuiling van de motor te voorkomen wordt de inlaatlucht gefilterd. Hier komt het luchtfilter bij kijken. Hoe werkt die precies, hoe weet u wanneer die vervangen moet worden en hoe vervangt u het luchtfilter? Op die vragen geeft dit artikel antwoord.

 

Het luchtfilter zorgt ervoor dat de lucht die de motor instroomt wordt gezuiverd. Hierdoor kunnen kleine deeltjes niet in de motor terechtkomen. Dit verbetert de verbranding, maar voorkomt vooral dat in de motor vuil ophoopt of dat bepaalde onderdelen sneller slijten. In dit artikel leest u alle informatie over motorluchtfilter.

Voor motorfietsen zijn grofweg drie soorten luchtfilters gebruikelijk: filters van papier, van schuim en van stof. We zetten de soorten eens op een rij.

Papieren luchtfilters

Deze luchtfilters zijn doorgaans vrij goedkoop, maar zijn niet geschikt voor rijden op stoffige wegen. Hoe lang een papieren luchtfilter meegaat verschilt per motorfiets. Meestal is de levensduur van een papieren luchtfilter 5.000 tot 8.000 km, maar soms kan een papieren luchtfilter zomaar probleemloos 24.000 km meegaan. In ieder geval is het verstandig om tussen de 6.000 en 8.000 gereden kilometers het luchtfilter te controleren en indien nodig te vervangen.

Luchtfilters van schuim

Deze luchtfilters kunnen veel vuil tegenhouden en zijn dan ook goed geschikt voor als er veel op stoffige wegen wordt gereden. Wel hebben ze meer onderhoud nodig. Zo moeten deze luchtfilters regelmatig worden gereinigd en geïmpregneerd met een speciale olie. Na hoeveel kilometer dit moet gebeuren staat in het onderhoudsboekje van de motorfiets. Als het schuim begint te scheuren, dan moet het luchtfilter worden vervangen.

Stoffen luchtfilters

Deze luchtfilters maken gebruik van geplooide, niet-geweven stof en worden ook wel highflow-filters genoemd. Deze luchtfilters worden vooral gebruikt bij tuning, omdat ze de dynamische eigenschappen van de motor verbeteren. De stof van deze luchtfilters is doordrenkt met speciale oplossingen die het vuil extra goed tegenhouden. Deze luchtfilters hebben iedere 4.000 tot 5.000 kilometer onderhoud nodig, maar hebben een totale levensduur van tot wel 250.000 kilometer.

Wanneer luchtfilter vervangen?

Er zijn twee redenen om een luchtfilter te vervangen: hij is verstopt en laat dus te weinig lucht door, of hij is gescheurd en laat dus teveel lucht door. Verstopping gebeurt vanzelf, want het vuil dat het luchtfilter tegenhoudt blijft in het filter zitten. Zo’n verstopping merkt u vanzelf. Doordat het filter minder lucht doorlaat, neemt het vermogen van de motor af. Ook een hoger brandstofverbruik is een kenmerk. In het ergste geval kan een verstopt luchtfilter onder bepaalde omstandigheden zelfs zorgen voor zwarte rook uit de uitlaat.

Specifiek voor het papieren luchtfilter geldt dat deze ook ‘verstopt’ kan raken door vocht. Bijvoorbeeld nadat door een diepe plas is gereden. Ook deze vorm van verstopping is te merken aan een lager motorvermogen en/of tragere reactie op het gas. Soms is het genoeg om het luchtfilter te laten drogen, maar als het papieren luchtfilter door het vocht uit vorm is geraakt dat is vervanging echt noodzakelijk.

Een luchtfilter kan ook scheuren en dan laat het juist teveel lucht door. Dat zorgt voor meer vermogen, maar deze lucht wordt niet meer gefilterd. Dat zorgt voor vuilophoping en snellere slijtage van motoronderdelen. Vaak is dat te horen aan klopgeluiden bij een draaiende motor, maar dan bent u dus al te laat.

Hoe vervangt u het luchtfilter?

We leggen ook uit hoe u het luchtfilter op een motorfiets vervangt. Het luchtfilter zit in het luchtinlaatkanaal, meestal aan de kant van het motorblok. Hoe u de verschillende onderdelen precies moet demonteren, staat in de instructiehandleiding van uw motorfiets. Volg deze instructies nauwkeurig. Het verwijderen van het oude luchtfilter is niet ingewikkeld, deze kunt u gewoon uitnemen en afvoeren.

Bij de montage van het nieuwe luchtfilter moet u heel nauwkeurig te werk gaan. Let er goed op dat het luchtfilter recht en goed vast zit en dat het filter de inlaat volledig afsluit. Er mag immers geen vuile lucht langs glippen de motor in. Wees bij de montage ook voorzichtig met het luchtfilter. Als het door onvoorzichtig handelen scheurt, heeft u er niets meer aan en is er weer een nieuw filter nodig. Zorg er ook voor dat het luchtfilter niet in contact komt met benzine of andere agressieve chemische middelen.

Informatie over motorluchtfilter-AUTODOC.nl
Hoe u het luchtfilter op een motorfiets vervangt-motoshare.eu

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen