achtergrondafbeelding
Triumph Thruxton Final Edition

Laatste Triumph Thruxton is een speciale

Productie stopt, laatste lopen van de band als collectorsitem

18 okt 2023, 8:15  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Vijftig jaar geleden verscheen de eerste Triumph Thruxton ten tonele. De productie loopt ten einde met een begerenswaardige gelimiteerde Final Edition.

Een ‘grande finale’ van de roemruchte Triumph Thruxton dient zich aan. Triumph stopt met de productie van zijn caféracer. De laatste productierun loopt en na dit jaar (2023) is het over voor de Thruxton. Maar de ‘finalist’ is wel een speciaal model met fraai Competition Green-lakwerk, handgeschilderde goudkleurige details, speciale badge en een certificaat van authenticiteit.

 

Triumph Thruxton met certificaat

Dat certificaat krijg je erbij. Het is een document dat op termijn kan zorgen voor waardebehoud van de Triumph Thruxton Final Edition. Hierop staan het voertuigidentificatienummer (VIN) en handtekeningen van het ontwerpteam en van Nick Bloor, de ceo van Triumph. Oké, de prijs voor deze special is stevig. Je hebt de Final Edition vanaf 21.195 euro.

Triumph Thruxton Final Edition

Afgeleide van Triumph Bonneville

De Thruxton ontstond in 1964 als een afgeleide van de toenmalige Triumph Bonneville. Met een laag ‘clip-on’ stuurtje en korte ‘race’ buddyseat, plus nog wat andere sportieve componenten, werd destijds een racer geconstrueerd, in beperkte oplage. De exclusieve motor werd een succes in enduranceraces. Op deze machine veroverden coureurs alle drie de podiumplaatsen tijdens de Thruxton 500-mijlsrace in 1969. Kort daarna werd de Thruxton tijdens de Isle of Man TT de eerste productiemachine, die op de Mountain Course een gemiddelde van ruim 160 km/u behaalde.

Koppelrijk motorblok

De Triumph Thruxton Final Edition heeft een tweecilinder 1.200cc motor. Het blok levert 105 pk bij 7.500 toeren en een koppel van 112 Nm bij 4.250 toeren. Dus lekker koppelrijk bij lage toeren rijden, genieten van een heerlijke uitlaatroffel al sturend over slingerende landwegen met een motorfiets die volgetankt tegen de 220 kg weegt. Hoogwaardige Öhlins-vering en prima M50 Brembo-remmen ondersteunen je daarbij.

 

Handgeschilderde details

De Final Edition herken je dus aan de genoemde groene Competion Green-lak en bijpassende, handgeschilderde, goudkleurige details op de tank en de duozitcover. Het verbluffende diepgroen staat in mooi contrast met de zwarte glans van de zijpanelen en spatborden – waarbij op die zijpalen een exclusief Thruxton Final Edition-logo prijkt. Speciaal voor de Final Edition is er ook een topkuipje als accessoire verkrijgbaar, in een kleur die perfect past bij het unieke Competition Green-lakwerk.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen