achtergrondafbeelding

Is de Citroën C1 vandaag de dag nog relevant?

Compacte stadsauto van Citroën

23 mei 2022, 12:37  •  Nieuws  •  Door De Redactie

In 2005 werden de Citroën C1, de Toyota Aygo en de Peugeot 107 gepresenteerd op de Motor Show van Genève. De Citroën C1 maakt onderdeel uit van het B zero project, een joint venture tussen Peugeot, Citroën en Toyota om samen een zuinige auto te produceren met veel gelijkenissen. Dit resulteerde de Citroën C1, de Toyota Aygo en de Peugeot 107 en zijn opvolger, de 108.

Laag verbruik

Al deze wagens hebben twee generaties. De eerste generatie C1’s wordt geleverd met een 1,0-liter  benzinemotor, die zorgt voor een verbruik van 4,6 liter per 100 kilometer. De C1 beschikt over één van de zuinigste benzinemotoren. De wagen staat in hetzelfde straatje als de Toyota Prius hybride en de Smart ForTwo.

Generaties

In 2009 wordt de Citroën C1, samen met de Peugeot 107 en de Toyota Aygo geüpgrade. De nieuwe variant heeft een andere grille in de voorbumper. De Citroën C1 is nu onderdeel van de Citroën Family Look, waar ook de wielen, bekledingen en kleuren toe behoren. Bij deze upgrade is de benzinemotor verbeterd. In plaats van het verbruik van 4,6 liter per 100 kilometer, rijdt de C1 nu 3,9 liter per 100 kilometer. Dat maakt de C1 een ideale optie voor een koper die op zoek is naar een zuinige auto. In 2012 wordt de auto weer op de schop genomen. De bumper wordt aangepast, samen met een nieuwe kleur, stuur, cd-speler en het verbruik wordt nogmaals verbeterd. Rond die tijd wordt ook de Peugeot 107 en de Toyota Aygo vernieuwd.

Carrosserievarianten

De Citroën C1 is een hatchback model, maar je hebt wel de keuze uit een 3- of 5-deurs model. Binnen deze uitvoeringen kon je destijds kiezen uit drie varianten. De Vibe, Rhythm en Code. De simpele variant is de Vibe. Deze versie heeft een benzinemotor en geen opvallende aanpassing aan de buitenkant. De tussenvariant is de Rhythm. Deze variant heeft zijwaartse airbags en gekleurde zijspiegels. Ook beschikt de Rhythm versie over een benzinemotor, maar is ook een dieselmotor een optie. De Code is de meest luxe variant. Deze beschikt over alle bovenstaande opties, maar ook over 14” wielen, chromen accenten en lederen stoelen.

Later zijn deze namen veranderd. De Vibe werd de VTR, en de Rhythm de VTR+. Ook zijn er sinds 2012 de Platinum en Edition met lederen stuur en koppeling en lichtmetalen velgen.

Als je op zoek bent naar een kleine, betaalbare en zuinige auto is de Citroën C1 een uitstekende optie.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen