achtergrondafbeelding

Ironwood Custom Meteor 350: groeten uit Amsterdam

Grillige grom uit de race-uitlaat

1 nov 2021, 11:40  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Ironwood Motorcycles uit Amsterdam heeft de The Starship Meteor geïntroduceerd: een custom versie van de betaalbare Royal Enfield Meteor 350. De Ironwood Custom Meteor 350 is eind november te zien op de EICMA 2021 in Milaan.

Blanco canvas

Sinds de lancering eind 2020 heeft de Meteor 350 in korte tijd wereldwijd een cultstatus opgebouwd en meerdere prijzen en lofbetuigingen over de hele wereld in de wacht gesleept. Geprezen om zijn bouwkwaliteit, retro-styling en verfijnd design – en het opmerkelijke prijspunt voor een motorfiets die zoveel meer biedt dan de som van zijn onderdelen – biedt hij een vrij opmerkelijk blanco canvas om vervolgens je eigen persoonlijkheid op te stempelen.

Arjan van den Boom

Het in-house Custom Team van Royal Enfield’s Engelse technische centrum stelde Ironwood Motorcycles en hun creatieve directeur en oprichter Arjan van den Boom daarom voor de uitdaging om hun eigen ideale Easy Cruiser te ontwerpen en te bouwen.

Creatieve touch

Arjan van den Boom van Ironwood Motorcycles: “De Meteor voldoet aan een heleboel eisen, en het was onze taak om hem wat meer pit te geven. Als basispakket is de Meteor moeilijk te verslaan voor de budgetvriendelijke rijder. Uiteindelijk wilden we dit belangrijke element van toegankelijkheid en instap in de wereld van het motorrijden en het customizen van motorfietsen, dat de Meteor biedt, behouden – maar natuurlijk wel onze unieke Ironwood creatieve touch toevoegen aan de bouw.

Meteor Fireball Yellow

We ontvingen een Meteor Fireball Yellow van het team bij Royal Enfield en hebben er meteen zo veel mogelijk mee door de straten van Amsterdam gereden om te wennen aan het gevoel en de ergonomie van de motorfiets voordat we hem uit elkaar haalden. Omdat de zitpositie al supercomfortabel is en de balans verfijnd, wilden we zoveel mogelijk van het oorspronkelijke Meteor DNA behouden. Motorfietsen met een kleinere cilinderinhoud worden te vaak geclassificeerd als instapmotoren, en dat is zonde. Ons doel was om de Meteor een vleugje van onze unieke Ironwood-saus en een algeheel krachtiger uitstraling te geven door een aantal onderdelen te upgraden, en om er tegelijkertijd voor te zorgen dat de kernidentiteit van de Meteor in tact zou blijven.

Duidelijke visie

We hadden een zeer duidelijke visuele identiteit die we wilden ontwikkelen, grotendeels geïnspireerd door mijn liefde voor alles wat met Star Wars te maken heeft! We besloten om veel van de onderdelen zwart te maken, zodat de fantastische “Meteor Rain” lak van Royal Kustom Works goed tot zijn recht zou komen op de tank. De zwarte vorkbeschermers, het zwarte supercross stuur, custom spatborden, de vette dikke rubbers van Continental en de piggyback schokdempers van YSS complimenteren deze spannende look.

Bobberzadel

De CNC vervaardigde zadelsteun, ons kenmerkende zwevende bobberzadel, draagt verder bij aan de custom look van de motorfiets en het ruitpatroon op het zadel is allemaal met de hand afgewerkt door Miller Kustom Upholstery. De Biltwell handvatten, Motogadget knipperlichten aan de voorkant en de Kellermann 1000DF achterlichten, samen met de custom piping die door een Akrapovic uitlaatdemper ademt resulteert in een prachtige kleine Urban Cruiser die verwachting overtreft. Elke keer als je deze luchtgekoelde één cilinder motor start, komt er een grillige grom uit de race-uitlaat en krijg je zin om de weg op te gaan. Missie volbracht!”

Blij met het eindresultaat

Adrian Sellers, hoofd van Royal Enfield’s Custom Program: “De creatieve geesten van Ironwood hebben de opdracht die we ze hebben gegeven meer dan perfect opgevolgd en we zijn erg blij met het eindresultaat. Belangrijk is dat de kernidentiteit van de Meteor 350 – een motorfiets waarvan we weten dat hij een fantastisch basisplatform biedt voor creatieve expressie – behouden en omarmd is. Dit project versterkt nog eens hoe belangrijk toegankelijkheid is voor ons als merk, en hoeveel er kan worden bereikt met een beetje fantasie. Alle lof voor Arjan en het Ironwood team – dit is de eerste custom build die we met de Meteor hebben gedaan, en het markeert een belangrijke en opwindende mijlpaal voor dit 350 motor platform”.

Meer weten over de Royal Enfield Meteor 350? Check dan dit bericht.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen