achtergrondafbeelding

Honda MSX125 in strak pak gehesen

Wordt kleine motorfiets een trend?

11 jul 2024, 11:24  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Honda bespeurt toenemende aandacht van jongeren voor zijn dwergmotoren met kleine wielen, te weten Monkey, DAX en MSX125. 

Menig motorliefhebber ontgaat het misschien, maar Honda timmert lekker aan de weg met zijn legendarische dwergmotoren. De DAX kende je misschien al, en de Honda Monkey heeft al een cultstatus. Want die zag in zijn eerste gedaante al in 1963 het levenslicht. De MSX125, bijgenaamd Grom, is minder bekend.

Motorfiets met kleine wielen

Nog even de ingrediënten van de dwergmotor op een rij: het is een motorfiets met kleine wielen (12-inch), bedoeld als handig en wendbaar vervoermiddel in de stad. Met een uiterlijk als een fatbike, maar dat zijn e-bikes en voor de Honda’s DAX, Monkey en MSX125 Grom heb je een motorrijbewijs nodig (A1). Dus moet je 18 jaar of ouder zijn om er mee te mogen rijden.

Handzame dwergmotoren

De Honda MSX, een afkorting van Mini Street X-treme, is in 2013 geïntroduceerd voor een jonge doelgroep. Aanvankelijk was die alleen te koop in Japan. Wereldwijd groeit echter de belangstelling voor handzame dwergmotoren. Dus heeft Honda de loper voor zijn compacte modellen in steeds meer landen uitgerold. Sinds 2018 is de Monkey in Nederland, sinds 2022 de DAX en sinds 2023 de MSX125 Grom.

Stijlelement voor jongeren

Die ‘Grom’ spreekt jongere rijders aan met een ietwat moderne kijk en voor wie de digitale wereld de norm is. Dus is deze MSX125 onder handen genomen om hem een fris en bij de doelgroep aansprekend uiterlijk te geven. Honda: “Sinds zijn introductie is hij wereldwijd een hit en wordt hij gebruikt voor eenvoudig stadsvervoer of als een sterk aangepast stijlelement door zijn doelgroep.”

Wat is nieuw bij Honda MSX125

De retrostijl van de MSX125 heeft nu het veld geruimd voor een sportievere look. Dat zie je aan scherpere lijnen en strakkere panelen, die ook wisselbaar zijn. Ook nieuw is de onderkuip. Led-verlichting doet zijn intrede alsmede een LCD-scherm in de cockpit, met weergave van snelheid, toerental, versnelling, tijd en kilometer-/dagteller. Je kunt bij de panelen en het voorspatbord kiezen uit de kleuren Candy Blue, Pearl White en mat Black Metallic.

Verbruik van 1 op 66,7

De motor is een eencilinder van 125cc met een vermogen van 9,8 pk en 10,2 Nm aan koppel. Hetzelfde blok zit ook in de DAX, Monkey en in de Super Cub. De op een brommer gelijkende tweewieler met de kenmerkende beenschilden die in de jaren zeventig furore maakte en die Honda ook nu nog steeds op het menu heeft staan, ook in Nederland. De eenpitter is heel zuinig. Honda geeft een verbruik op van een liter op 66,7 kilometer.

Specificaties Honda MSX125

De Honda MSX125 heeft verder schijfremmen voor en achter, aluminium velgen en vijf versnellingen. De brandstoftank heeft een inhoud van zes liter en het gewicht van de kleine motor is 103 kg. De zithoogte bedraagt 761 mm. De prijs van het nieuwe model wordt nog niet genoemd. Reken op iets van tegen de vijf mille, afgaande op de prijs van de uitgaande MSX125 van 4.799 euro.

 

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen