achtergrondafbeelding

Honda CB125F (2021) rijdt 800 km op volle tank

Vernieuwd en een stuk zuiniger: gemiddeld 1 op 66,7!

22 sep 2020, 10:39  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Honda heeft zijn kleinste motorfiets een upgrade gegeven. De benjamin heeft een frisser uiterlijk, hij is flink lichter en voorzien van een nieuw, zeer zuinig eencilinder blok. Op een volle tank van 11 liter haal je 800 km.

De Honda CB125F, modeljaar 2021, is zo zuinig dankzij een zogenaamd eSP-motorblok. De interne wrijving is gering. Zo zijn de tuimelaars voor de klepbediening van naaldlagers voorzien, die minder weerstand bieden dan glijlagers. De dynamo fungeert tegelijk als startmotor. Dat scheelt gewicht. Het blok is 7 kg lichter dan zijn voorganger. In totaal is de motorfiets 11 kg lichter. Hij weegt nu rijklaar 117 kg.

Bijzar laag brandstofverbruik

1 op 66,7 geeft Honda op als gemiddeld brandstofverbruik voor de CB125F. Zijn voorganger zat nog op 1 op 51. Het is bijna bizar laag. Ga maar na. Als je 25 km van je werk woont, dan heb je minder dan een liter benzine nodig om heen en weer te rijden. Dus pak ‘m beet, voor krap 1,50 euro doe je woon-werkverkeer.

Vooral voor de stad

De Honda CB 125F is vooral geschikt voor stadsverkeer. Op de snelweg zal hij flink moeten werken om met het verkeer mee te ploeteren. De eencilinder levert maximaal 8 kW (11 pk) bij 7.500 toeren per minuut en perst er een koppel uit van 10,9 Nm bij 6.000 toeren. Er zijn vijf versnellingen.

Uiterlijke wijzigingen

Uiterlijk zijn de wijzigingen beperkt. De Honda CB125F heeft nu LED-verlichting, een wat hoekiger stuurkuip en een zwart scherm. De kuip heeft hetzelfde wat sportievere uiterlijk als bij de Honda CB500F. Het digitale dashboard is nieuw. Motorblok, wielen en uitlaatpijp zijn nu zwart gespoten.

Technische bijzonderheden

De Honda CB125F heeft enkele technische bijzonderheden. Zo bedien je met het rempedaal niet alleen de achterrem (trommel). De voorrem (schijf) remt licht mee. De dubbele schokdempers achter zijn in vijf standen instelbaar. Er zijn drie kleurvarianten met hoofdkleuren rood, wit en zwart. De prijzen worden later bekend gemaakt.

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen