achtergrondafbeelding

Honda CB-F Concept ter ere van aloude CB

Jubileummodel van iconische motorfiets die alles veranderde

31 mrt 2020, 15:53  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Honda zette de motorwereld op zijn kop in 1969 met een viercilinder motorfiets. Dat was de CB750. Dat willen de Japanners vieren, met de CB-F.

De onthulling van een concept van dit jubileummodel zou op een dit voorjaar te houden motorshow in Tokio zijn, maar die gaat niet door als gevolg van de coronacrisis. Dus is de Honda CB-F nu gepresenteerd op de website.

Honda CB-F met vormen uit het verleden

 

De Honda CB-F Concept heeft het lijnenspel van de CB750F-generaties die in de jaren zeventig en tachtig de scepter overnamen van de legendarische CB750 . Kijk maar eens goed naar de vorm van de tank, het zadel en de panelen daaronder. Verder is het een machine met moderne techniek en een blok van 998 cc. Dat kennen we al van de CB1000R Neo Sports Café, waarin hetzelfde blok goed is voor 140 pk.

Sensatie van de vorige eeuw

De oerversie CB750 zorgde in 1969 voor een sensatie. Nooit eerder was zo’n krachtige motor in serieproductie genomen. Een viercilinder met 68 pk was toen van een ander universum in een wereld van hoofdzakelijk grote tweecilinders die amper de 50 pk passeerden. Ook de schijfrem voor was toen ongekend voor een straatmotor, evenals een elektrische starter. De Honda CB750 was het begin van een tijdperk waarin motorfietsen moderner, krachtiger en betrouwbaarder werden. Een tijdperk waarin de motor meer recreatief werd ingezet in plaats van vooral functioneel door mensen die zich geen auto konden veroorloven.

Gaat de Honda CB-F in productie?

De nieuwe Honda CB-F zal zijn illustere voorganger nooit overtroeven. Wel kun je stellen dat het uiterlijk nog altijd aanspreekt, zeker voor wie zich nog de 750F’s van de jaren zeventig en tachtig kan herinneren. De ‘Concept’ heeft een stalen ruggengraatframe, net zoals je zag bij de latere F’s. Ook de Pro-Arm enkelzijdige achterbrug doet aan die machines denken. Honda doet nog mededelingen over productie, maar de machine lijkt al wel behoorlijk productierijp. Het zal van de reacties afhangen of de CB-F in productie wordt genomen.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen