achtergrondafbeelding
Honda Riding Assist

Honda bouwt zelfrijdende motorfiets

Je hoeft er zelfs niet eens op te zitten!

19 jan 2017, 11:46  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Als het aan Honda (en BMW) ligt, val je in de toekomst niet meer om met je motor. VISION NEXT 100 is de creatie die BMW-designers een maand of wat geleden onthulden. Die zit vol technische snufjes die vallen of een aanrijding volledig kunnen voorkomen. Honda gaat nog verder: de Honda Riding Assist Motorcycle blijft zelfs zonder berijder overeind.

Honda Riding Assist Motorcycle

Stapvoets rijden op je motor of stoppen zonder je voeten aan de grond te zetten; het kan blijkbaar! Honda is ver met een prototype met de benodigde technologie. De machine is onlangs gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES) 2017 in Las Vegas. Bij stilstaan of langzaam rijden zakt de voorvork onderuit en voert het brein van de Honda Riding Assist Motorcycle zelfstandig stuurcorrecties uit om de machine overeind te houden.

Bijzondere technologie

Honda maakt gebruik van technologie uit zijn UNI-CUB personal mover. Dat is een soort Segway, waarop je kunt zitten. In 2016 is die bij wijze van proef ingezet op de luchthaven Haneda in Japan. Medewerkers van de luchthaven gebruiken dit apparaat om soepel tussen de mensenmassa door te laveren.

Bij deze motor werkt het balanceren en bewegen volgens hetzelfde principe. Dreig je om te vallen dan corrigeert de motor zichzelf door een korte stuurbeweging en eventueel een kleine beetje gas of een korte nauwelijks merkbare remingreep. De Motor Riding Assist-technologie zou ook voor meer stabiliteit moeten zorgen bij het nemen van bochten. Sterker nog: de motor kan je zelfs volgen als een hondje zonder dat je erop zit.

Rijden met losse handen?

Voorlopig is het allemaal studie. Over een introductiedatum rept Honda nog niet. Net zo min als BMW dat doet voor zijn VISION NEXT 1oo. Ongetwijfeld zullen de fabrikanten, net als bij autonoom rijdende auto’s, ook eerst peilen hoe rijders in de praktijk reageren op de technologie. Als motorrijder wil je natuurlijk niets merken van de corrigerende ingrepen. Toch? Of je moet altijd met losse handen willen rijden.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen