achtergrondafbeelding

Bijzonder: Honda uit 1981 zit nog in het originele krat

De CBX Supersport heeft slechts 2 kilometer op de teller staan

14 apr 2019, 12:00  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

Het is toch bijna niet voor te stellen dat iemand een superbike uit 1981 nooit uit het fabriekskrat heeft gehaald? Toch is dat het geval bij deze Honda CBX Supersport. het toenmalige topmodel van Honda zat 38 jaar in zijn krat verstopt en is recentelijk geveild. Oppoetsen, grote onderhoudsbeurt en rijden maar!

Supermodel

De Honda CBX Supersport was bij zijn introductie in 1987 het absolute topmodel van Honda. Onder de gestroomlijnde kuip (en heerlijke retro-stickers) zit een 1047 cc zescilinder motor met dubbele nokkenassen en zes carburateurs die 78 kW (105 pk) en 85 Nm koppel produceert.

Anno 2019 klinkt een 1000 cc motorblok met 78 kW niet heel bijzonder, maar in 1978 was dit een erg snelle machine. De pers was lovend over het rijgedrag van de CBX Supersport, afgezien van het hoge verbruik en de zachtgeveerde voorvork. Ondanks de imposante uitstraling en revolutionaire techniek groeide de CBX niet uit tot een legende. Vandaag de dag is er nog een kleine groep liefhebbers die de magistrale zescilinder restaureert en koestert.

Splinternieuw

Ondanks dat hij splinternieuws is, is de kans groot dat deze CBX ook gerestaureerd moet worden. Het houten fabriekskrat kon niet voorkomen dat volledig in stof gehuld is. Verder kun je verwachten dat de rubbers, banden en slangen na 38 jaar behoorlijk uitgedroogd zijn. De kuip en stickers zijn zoals verwacht in perfecte staat.

Eindelijk de weg op?

Wat moet je dan betalen voor zo’n klassieke superbike? De Honda ging op 5 april onder de hamer en vond uiteindelijk voor 20.600 dollar (omgerekend 18.000 euro) een nieuwe eigenaar. Wat die ermee gaat doen is niet bekend, maar wij hopen ten zeerste dat deze ingepakte Honda eindelijk het asfalt mag betreden.

Lees ook: Motortest – Honda CB300R (2019)

 

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail