achtergrondafbeelding

Hoe plaats je een dakdrager?

Toch best handig, zo'n dakdrager

30 jul 2020, 20:03  •  Nieuws, Partner Content  •  Door De Redactie

Net te weinig ruimte in de bagageruimte van je auto? Dan biedt een dakdrager de oplossing. Want met een dakdrager is het mogelijk om bijvoorbeeld een koffer op het dak te monteren. Heeft jouw auto geen dakdrager? Geen paniek, je kunt ze ook naderhand monteren. Maar hoe plaats je een dakdrager? Tijd voor wat uitleg.

Geen rocket science

Hoe plaats je dakdragers waar je de skikoffer op monteert? Dat is absoluut geen rocket science. Bepaal allereerst de juiste afmetingen en welk type dakdrager je nodig hebt. Geliefd om hun bewezen kwaliteit zijn de Thule dakdragers. Die kun je bij diverse aanbieders bestellen en passen op vrijwel elke auto.

Dragervoeten en dragerstangen

De dakdragerset bestaat uit dragervoeten die je met de dragerstangen verbindt. Zodoende ontstaat een sterk dragend frame. Je kunt de dragervoeten nog verschuiven over de dragerstangen om de juiste afstand te bepalen en ze vast te zetten. Dat vastzetten kost je ongeveer een uur. Montage is prima zelf te doen, zolang je maar nauwkeurig de gebruiksaanwijzing volgt.

Panoramadak

Een dakkoffer kan niet op elke dakdrager geplaatst worden. Elke dakkoffer heeft zijn eigen specificaties. Maar ook elke auto heeft zijn eigen kenmerken. Bij de ene auto loopt het dak wat op, er kan sprake zijn van een panoramadak. Het zijn allemaal zaken waarmee je rekening moet houden.

Dakdrager en dakrailing, een verschil

Misvatting kan ontstaan over een dakdrager en een dakrailing. Daarin zit een wezenlijk verschil. De dakrailing is letterlijk de railing op het dak van je auto en loopt dus van voor naar achteren in de lengte. De dakdrager loopt in de breedte van de auto over het dak en vormt het dragend gedeelte voor bijvoorbeeld een dakkoffer. Als een auto geen dakrailing heeft, dan is het nog steeds mogelijk om een dakdrager te monteren. Vaak is er in de deuropening van een auto of op een aangegeven montagepunt op het dak een mogelijkheid om een dakdrager te monteren. Het handigste is een auto met een dakrailing. Dan is de montage al stukken eenvoudiger.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen