achtergrondafbeelding

De juiste motorband kiezen doe je zo

Meer stuurplezier met de juiste motorband

10 aug 2021, 15:18  •  Nieuws  •  Door Robin Nieuwhof

Met een goede motorband haal je nog meer uit je motor. Meer grip, een veiliger weggedrag, een lager brandstofverbruik: kiezen voor de juiste motorband heeft alleen maar voordelen. Maar hoe kies je de juiste motorband?

Wat voor motor heb je?

Alles begint met een simpele vraag: wat voor type tweewieler heb je? Is het een racer, een supersport of juist een Touring-machine? Of ben je dagelijks te vinden op een motorscooter, cruiser of all-road? Producenten van motorbanden houden rekening met deze segmenten, want elk segment vraagt om een specifieke samenstelling van rubber.

Verschil in banden

Voor een all-road wil je een band die niet alleen op de baan maar ook op onverharde paden voldoende grip biedt. Een motorband voor een cruiser is speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen die jouw cruiser stelt op het gebied van levensduur, stuureigenschappen en comfort. Een Touring-band biedt vooral een lange levensduur, een neutrale en zekere handling en uitstekende afwatering. Maximale grip en excellente handling is vooral voor circuitrijders van groot belang. Zo zie je maar dat er grote verschillen bestaan tussen motorbanden.

Bepaal wat voor type rijder je bent

Nog een belangrijke vraag: wat voor rijder ben je? De sportievere rijder kiest beter voor een band met een zachtere compound. De forens kiest een band die de perfecte balans biedt tussen een lange levensduur en voldoende grip. Uiteraard is elke motorband leverbaar in diverse maten. De machine is namelijk afgestemd op deze bandgrootte. In tegenstelling tot de meeste auto’s is er bij motoren een verschil tussen de voor- en achterband. De achterband is vaak groter en breder. Selecteer bij voorkeur een formaat motorband die de fabrikant ook voorschrijft.

Codetaal

Op een motorband staat een uitgebreide code. Een voorbeeld is 150/70 – 17 69H. Dat vraagt om een toelichting. Het cijfer 150 doelt op de bandbreedte in millimeters. Het getal 70 is een percentage van de hoogte in verhouding tot de breedte van de band. Diagonaal-motorbanden hebben een liggend streepje tussen de breedte en diameter van de band. Staat er geen streepje maar een letter B, dan is het een diagonaalband met koord. Bij een R is sprake van een radiaalband. We maken de code af. Het getal 17 verwijst naar de velggrootte in inches. Het getal 69 slaat op de draagvermogenindex en de H geeft de snelheidsindex aan. Weet dat de minimale wettelijke verplichte profieldiepte van een motorband 1 mm is. Met de DOT-code kun je de productiedatum achterhalen. Staat er bijvoorbeeld een code 2819 op, dan slaat dat op de 28ste week van 2019.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen