achtergrondafbeelding

Hoe kies je een accu voor je motor?

Een goede motoraccu vergroot je plezier

1 jul 2021, 9:32  •  Nieuws  •  Door De Redactie

Het is prachtig weer om met de motor op pad te gaan. Je trekt je pak aan, duwt de motor uit de schuur, zet het contact aan, drukt op de startknop en niets… De accu blijkt leeg. Ken je dit? Vast wel! Iedere motorrijder heeft dit wel eens meegemaakt. Het gebeurt meestal als je langere tijd niet hebt gereden. Een goede motoraccu vergroot je plezier in het motorrijden, maar wat is goed? Welke moet er in jouw motor en kies je voor een lood-, gel- of lithium-ion accu?

Wat is de beste motoraccu?

Een loodaccu komt het meest voor. Die zijn betaalbaar en kunnen genoeg stroom leveren om de motor te starten, ook gedurende langere tijd als de motor niet direct wil starten. Loodaccu’s hebben nauwelijks last van zelfontlading. Die behouden met andere woorden langer hun capaciteit voordat ze aan de lader moeten.

Het nadeel van accuzuur?

Het nadeel is dat er een bijtende en lak beschadigende vloeistof (accuzuur) uit kan lopen als de motor omvalt. Bij een met gel gevulde loodaccu gebeurt dat niet, ook niet bij een lithium-ion accu. Deze laatste is echter duurder en zakt sterk in capaciteit bij kou. Bij lage temperaturen kan het zo maar zijn dat de motor niet te starten is. Beide accu’s kunnen ook minder goed gedurende langere tijd voldoende startstroom leveren.

Wat zijn de voordelen van een AGM accu?

AGM staat voor Absorbed Glass Mat. Het accuzuur is opgenomen in geweven glasvezelmatten die zich tussen de loodplaten van de accu bevinden. Motorfiets AGM-accu Exide is geschikt voor een heleboel motorfietsen. Het gemakkelijkste is om de compatibiliteit met uw motorfiets te controleren. Kies voor een model, motortype en merk of vraag een specialist om hulp. Een andere mogelijkheid: je voert het kenteken in en krijgt direct de juiste passende EXIDE accu in beeld.

Waarom een AGM accu voor je motor?

AGM accu’s hebben een lange levensduur, geringe zelfontlading en zijn onderhoudsvrij. Daarmee zijn ze aantrekkelijker dan andere soorten loodaccu’s. In de praktijk betekenen deze voordelen dat de AGM accu langer meegaat, dat de accu bij lange stilstand minder vaak aan de lader moet. Ook tussentijds bijvullen is niet nodig. Tevens kan de AGM accu in iedere positie (behalve ondersteboven) gemonteerd worden zonder te lekken. In tegenstelling tot de gel accu is een AGM accu meer geschikt voor het leveren van hoge stroomsterkte in korte tijd, dus ideaal voor het starten van de motor want dan is dat nodig.

EXIDE AGM accu voor je motor kopen?

Elke motor heeft een specifieke bij dat model passende accu. Het is belangrijk dat je dus een accu koopt met de juiste afmetingen en met min- en pluspool in de goede positie. De accu past namelijk maar op een manier in je motor.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen