achtergrondafbeelding
Motorproducent Harley-Davidson assembly line

Harley-Davidson verhuist productie deels naar Europa

In reactie op importheffing van Europese Unie op Amerikaanse producten

26 jun 2018, 15:17  •  Nieuws  •  Door Kris Spithout

Goed nieuws voor liefhebbers van een Harley-Davidson! Hoe dan ook leidt de importheffing van de Europese Unie niet tot hogere prijzen.

Harley-Davidson onderzoekt de verplaatsing van een deel van de productie naar Europa. Daarmee hoopt het bedrijf uit Milwaukee de importheffingen te ontlopen en te voorkomen dat de verkoopprijs van de motoren omhoog gaat. De Europese Unie stelde deze heffingen in als reactie op importheffingen van de VS op staal en aluminium uit Europa.

Kostenpost voor Harley-Davidson

De Europese heffing leidt volgens Harley-Davidson tot een gemiddelde prijsstijging van 2.200 dollar op een uit Amerika geïmporteerde motor. Sowieso is Harley-Davidson niet van plan om deze kosten in een keer door te berekenen aan klanten. Maar dat kost geld. Het bedrijf becijfert een extra jaarlijkse kostenpost van 30 tot 45 miljoen dollar die kan oplopen tot jaarlijks 90 tot 100 miljoen dollar. Zo blijkt uit een schriftelijk statement van de motorproducent.

Europa belangrijkste markt buiten VS

Europa is met 40.000 verkochte modellen vorig jaar de belangrijkste markt voor het bedrijf na de Verenigde Staten. Om de kosten van de importheffingen op te vangen wil Harley-Davidson op lange termijn steeds meer productieactiviteiten verhuizen naar fabrieken buiten de Verenigde Staten.

Op zoek naar oplossing

Aan de andere kant zegt Harley-Davidson nog in gesprek te zijn met overheden in Amerika en de EU om  alle heffingen uiteindelijk van tafel te krijgen, zodat er weer “vrije en eerlijke” handel gedreven kan worden.

24 juli meer nieuws

Op 24 juli – als ook de cijfers voor het tweede kwartaal bekend gemaakt zullen worden – geeft Harley-Davidson meer informatie over de plannen voor productieverplaatsing en de financiële impact van de EU-heffingen.

Harley-Davidson assembly line

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen