achtergrondafbeelding

Grote update voor BMW K 1600 modellen

Krachtiger zescilinder, groot kleurendisplay en uitgebreide uitrusting

29 okt 2021, 11:12  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Vier varianten zijn er van de BMW K 1600: GT, GTL, B en Grand America. High class toermotoren met de smalste zescilinder ter wereld. Wat is er nieuw voor 2022?

“Voor een nog intensere rijbeleving hebben we talrijke technische upgrades doorgevoerd voor de K 1600 modellen. Hun ongeëvenaarde zescilindermotor maakt deze motorfietsen uniek en fascinerend. De doorontwikkelde versie is nog krachtiger”, zegt Toni Decker, bij BMW Motorrad projectmanager van de BMW K serie.

De K 1600 modellen

Zescilinder-in-lijnmotoren zijn altijd een kenmerk geweest van de BMW topmodellen. Sinds 2010 levert BMW de K 1600 eerst als GT en nog luxere GTL. De GT is de meer dynamische variant. Terwijl de K 1600 GTL uitblinkt door een meer comfortabele zit en deze heeft, naast zijkoffers, ook standaard een topkoffer. De K 1600 B heeft een karakteristiek silhouet met een lage achterzijde in bagger stijl. De van de K 1600 B afgeleide K 1600 Grand America is de ultieme, luxe cruiser.

Meer koppel voor zescilinder

Voor de nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America is de zescilinder motor van 1.649 cm3 aangepast om te voldoen aan de huidige Euro 5 emissienorm. Het nominale vermogen bedraagt nog steeds 118 kW (160 pk), maar dit wordt nu al vrijgegeven bij 6.750 t/min. Dat is 1.000 t/min eerder dan voorheen. Bovendien zorgen de aanpassingen voor een hoger maximaal koppel dat is toegenomen van 175 Nm tot 180 Nm, beschikbaar bij een toerental van nog steeds 5.250 t/min.

Nieuw: motorkoppelregelsysteem

Het motorkoppelregelsysteem (MSR) is ook een nieuw component. Dit systeem zorgt voor een veel betere stabiliteit van de motorfiets bij uitrollen of terugschakelen. De mate van ingrijpen van het systeem is afhankelijk van de rijmodus. In de rijmodi Rain en Road zorgt het MSR voor maximale stabiliteit. In Dynamic modus staat het systeem wat meer slip toe.

Aangepaste vering en demping

Het BMW Motorrad Dynamic ESA ‘Next Generation’ (Electronic Suspension Adjustment) van de nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zorgt voor nog meer mogelijkheden op gebied van rijveiligheid, prestaties en comfort. De demping wordt namelijk automatisch aangepast op de rijomstandigheden en manoeuvres. Onder alle belastingen wordt automatisch de rijhoogte gecompenseerd.

Led-verlichting met meerdere modules

De nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zijn standaard voorzien van zeer moderne led-verlichting. De nieuwe full-LED koplampen hebben een lichtunit met negen led’s voor het dimlicht en nog eens vier led’s voor twee grootlichtmodules. Een ander component van de koplampen is de draaiende adaptieve functie. Daarmee wordt het dimlicht aan de hand van de hellingshoek de bocht in gedraaid. Daarbij draait de horizon van de lichtstraal met 35 graden, zodat de lichtstraal ook in bochten altijd horizontaal blijft.

Nieuwe lichtfuncties

Tot slot zijn er een aantal nieuwe lichtfuncties. Zo is er de Welcome functie bij het inschakelen van het contact. De verlichting activeert dan en dimt vervolgens geleidelijk totdat de motor wordt gestart. Na het uitschakelen van het contact blijft de verlichting ook nog even aan voor de Good bye functie, om vervolgens langzaam volledig uit te schakelen. Ook nieuw is de Follow me home functie. Door na het uitschakelen van het contact kort op de knop voor het grootlicht te drukken, schakelt de verlichting nog even in. Handig, bijvoorbeeld bij het in- of uit manoeuvreren van een parkeervak of garage. Optioneel is er ook grondverlichting, handig voor bijvoorbeeld het uitklappen van de zijstandaard in het donker.

Zeer breed kleurendisplay

Alle modellen van de K 1600 zijn standaard uitgerust met een nieuw 10,25 inch TFT kleurendisplay met geïntegreerde kaartnavigatie en connectiviteit.  Er zijn fullscreen en split screen weergavemodi voor het tonen van één of meerdere functies tegelijk. De snelheidsmeter en toerenteller zijn net als enkele basisfuncties en het selectiemenu altijd zichtbaar op het Pure Ride Screen.

App voor navigatie en meer

Eventueel kan de navigatiekaart ook worden getoond via de BMW Motorrad Connected app, met een volledig interactieve weergave geoptimaliseerd voor motorfietsen en bediening via de multicontroller links op het stuur. Een route kan vooraf in de smartphone app worden gepland en naar de motorfiets worden verzonden. Ook kaartupdates verlopen via de app. De BMW Motorrad Connected app is gratis te downloaden en biedt ook extra functies zoals het opnemen en delen van gereden routes.

Opbergvak en aansluiting voor telefoon

Boven het TFT display is een spatwaterdicht en elektrisch geventileerd opbergvak voor een smartphone, inclusief oplaadmogelijkheid via een USB-C aansluiting. Afhankelijk van het type smartphone is snelladen mogelijk. Het smartphonevak is niet vergrendelbaar, maar bij het uitschakelen van het contact wordt het opbergvak wel afgedekt door het windscherm zodat anderen er niet zomaar bij kunnen. Een houder in het opbergvak houdt de smartphone stevig op zijn plek.

Audiosysteem update

Met het audiosysteem 2.0 bieden de nieuwe K 1600 GTL en Grand America standaard een nog intensievere geluidsbeleving. Het audiosysteem is als af fabriek optie leverbaar voor de K 1600 GT en K 1600 B. Enkele highlights zijn verder DAB+ radio, equaliserprofielen met optimalisatie voor luisteren met en zonder helm (bijv. bij stilstand) en zeer flexibele geluidsinstellingen.

Watertransferprints

De nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zijn elk leverbaar in aantrekkelijke kleurstellingen: een basisvariant, een Stijlvariant en Option 719. In het bijzonder Option 719 Midnight springt eruit en is alleen leverbaar voor de K 1600 B en K 1600 Grand America. De highlight van deze uitrustingsvariant is de Meteoric Dust II metallic lak, waarbij het Galaxy thema met watertransferprints is afgebeeld.

Alle nieuwe zaken van de BMW K 1600 GT, GTL, B en Grand America:

 • Vernieuwde zescilinder-in-lijnmotor die beantwoordt aan de Euro 5 emissienorm met nieuwe BMS-O motoraansturing.
 • Twee pingelsensoren en vier lambdasondes in plaats van twee.
 • Vermogen van 118 kW (160 pk) bij 6.750 t/min (voorheen 7.750 t/min).
 • Koppel van 180 Nm bij 5.250 t/min (voorheen 175 Nm).
 • Voorbeeldige emissiewaarden, soepele loop en prestaties.
 • Nog krachtiger acceleratie bij alle toerentallen dankzij meer koppel.
 • Pingelsensoren voor geoptimaliseerde rijeigenschappen.
 • Standaard motorkoppelregelsysteem (MSR).
 • Standaard Dynamic ESA ‘Next Generation’ elektronische demping met volledig automatische lastcompensatie.
 • Standaard nieuwe full-LED adaptieve koplampen.
 • Connectiviteit: standaard nieuw multifunctioneel instrumentencluster met 10,25 inch full-colour TFT display en talrijke functies zoals gemakkelijk te gebruiken telefonie met uitgebreide smartphone connectiviteit.
 • Standaard smartphone compartiment met USB-C laadaansluiting.
 • Standaard vier vrij instelbare favorietenknoppen.
 • Optioneel nieuw audiosysteem 2.0.
 • Standaard intelligent eCall noodoproepsysteem.
 • Een aantrekkelijke basiskleur, stijlvariant en Option 719 varianten voor ieder model.
 • Option 719 Midnight voor K 1600 B en K 1600 Grand America: lak in Meteoric Dust II metallic met Galaxy thema met watertransferprints.
 • Uitgebreid aanbod van optionele uitrustingen en originele BMW Motorrad accessoires.
Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
 • Klantbeoordeling 8,2
 • Altijd BOVAG Garantie
 • 10.500 aangesloten BOVAG garages
 • Heldere All-in prijzen