GETEST: Suzuki V-Strom 800DE en V-Strom 1050DE
Twee veelbelovende Adventure Sport-motorfietsen!
De Suzuki V-Strom-familie is veelzijdiger dan ooit. Rijden kan vanaf 9.899 op de V-Strom 650A. Die machine ken je waarschijnlijk al als betrouwbare allemansvriend. Het V-Strom-gamma omvat ook twee nieuwe spelers: de V-Strom 800DE en de V-Strom 1050 als absolute vlaggenschipmodel. Hoe goed zijn deze allrounders van Suzuki?
Waarom een Suzuki?
Waarom zou je voor een Suzuki moeten kiezen? Misschien omdat je gecharmeerd bent van 6 jaar fabrieksgarantie. Maar dan bekijk je een motorfiets vooral vanuit verstandig oogpunt. Een motorfiets is ook emotie. Kom je dan bij de V-Strom modellen ook aan je trekken? Absoluut! Want als de V-Strom-modellen van Suzuki één ding zijn, dan zijn ze wel avontuurlijk. Het zijn niet voor niets Adventure Sport-motorfietsen.
Suzuki V-Strom 800DE en V-Strom 1050DE (2023) – REVIEW – MotorRAI TV
Rijden met Suzuki V-Strom 800DE
Avontuur zit ook in de genen van de nieuwe Suzuki V-Strom 800DE. Hij is er vanaf 12.699 euro. De V-Strom 800DE wordt aangedreven door Suzuki’s gloednieuwe 776 cc paralleltwin, ook te vinden in de Suzuki GSX-8S naked bike. De nieuwe tweecilinder met Euro5-emissienorm heeft een lange boring-slagverhouding en kenmerkt zich vooral door een uiterst soepele loop. Een krachtig koppel bij zeer lage toerentallen zorgt voor extra comfort. In de praktijk rijdt dat heerlijk.
Wat maakt deze aandrijflijn bijzonder?
Suzuki rust de nieuwe krachtbron uit met een 270°-krukas. Opvallend is dat het ontstekingsinterval gelijk is aan dat van een V-twin. Je hebt daardoor ook het karakter van een V-Twin met veel koppel onderin en een heerlijke soundtrack. De V-Strom is verder voorzien van het zogeheten Suzuki Cross Balancer-krukasmechanisme. Twee balansassen die in een hoek van 90 staan, elimineren trillingen en dragen bij aan het soepele motorkarakter. Het maximale motorvermogen bedraagt 84,3pk bij 8.500 toeren en kent een maximaal koppel van 78 Nm bij 6.800 toeren. Ook biedt Suzuki deze motor aan in een 35kW variant voor A2-rijbewijshouders.
Drie rijmodi
De nieuwe 776 cc paralleltwin van de Suzuki V-Strom 800DE heeft drie rijmodi, te selecteren via de Suzuki Drive Mode Selector (SDMS). Er is keuze uit rijmodus A (active), B (basic) en C (comfort). Er is vooral een verschil in gasrespons voelbaar. In standje ‘A’ is de aandrijflijn lekker alert, in standje C reageert de krachtbron wat rustiger op input van het gaspedaal. Deze machine heeft overigens elektronische ‘ride-by-wire’ gasklepbediening. Erg te spreken zijn we over het Bi-Directional Quick Shift System waarmee je zowel op- als terugschakelen. Dit systeem werkt heel soepel.
Tractiecontrole en Gravel
Het tractiecontrolesysteem van de nieuwe V-Strom 800DE heeft ook een speciale G-modus (Gravel). Hoe werkt dat? Simpel: in deze modus wordt het ontstekingstijdstip verlaat zodat er een beperkte hoeveelheid wheelspin mogelijk is wanneer je op onverhard terrein rijdt. Dit komt de beheersbaarheid van de machine ten goede als je op onverharde wegen en paden rijdt.
Degelijke hardware
De Suzuki V-Strom 800DE kenmerkt zich verder door een robuust stalen frame, een lichtgewicht aluminium achterbrug, een 21-inch voorwiel met spaakwielen en de Hitachi Astemo (SHOWA) instelbare vering voor en achter. Kortom: degelijke hardware! Het resulteert in een zeer stabiele rijervaring, niet alleen in bochten maar ook tijdens ritten op de snelweg. Het brede stuur houdt prettig vast en wekt veel vertrouwen op. Je laat je voeten rusten op brede stalen voetsteunen, voorzien van geprofileerde rubber blokken. Ook staand rijden is daardoor geen probleem.
ABS en remmerij
Suzuki rust de nieuwe V-Strom 800DE – die 230 kilogram weegt – uit met een fijne reminstallatie en een verstelbaar ABS-systeem met twee modi. Modus 1 kent een minimale interventie en is daarom uitstekend geschikt voor het rijden op gravelpaden. Modus 2 is ideaal voor stadsverkeer en normale wegcondities. Op verzoek gebruik je de Rear ABS Cancel mode om het ABS op het achterwiel uit te schakelen voor de gewenste remcontrole op gravel en andere onverharde oppervlakken. Het remsysteem is voorzien van dubbele remschijven voor en een enkele remschijf achter.
Uitrusting Suzuki V-Strom 800DE
Deze nieuwe machine van Suzuki is verder uitgerust met een 5-inch TFT-display met pop-upwaarschuwingen, een tank met 20 liter inhoud, LED-verlichting rondom en een Suzuki Intelligent Ride System-elektronicapakket. Kortom: een prima totaalpakket voor een scherpe prijs. Overigens kan het goed zijn dat Suzuki nog met een ‘normale’ Suzuki V-Strom 800 komt, want van de grotere broer 1050 bestaat ook een normale en DE-variant. De tijd zal het leren. Mocht je behoefte hebben aan een wat zwaardere motorfiets met meer power, dan heeft Suzuki nog een V-Strom 1050 in de aanbieding. Hoe goed is die machine? Tijd om over te stappen op het topmodel.
Basisspecs Suzuki V-Strom 800DE
- Motor: 776cc DOHC vierkleps paralleltwin
- Motorvermogen: 84 pk
- Motorkoppel: 78 Nm
- Gewicht: 230 kilogram
- Zithoogte: 855 mm
Rijden met Suzuki V-Strom 1050DE (2023)
De nieuwe Suzuki V-Strom 1050 is verkrijgbaar vanaf 16.299 euro, of 16.999 euro voor de 1050DE-uitvoering. Wij rijden op de DE-variant. Wat zijn nu precies de verschillen tussen de 1050 en 1050DE? Dat leggen we natuurlijk graag even uit.
V-Strom 1050
Deze V-Strom 1050 heeft gegoten aluminium wielen met een 19-inch voorband en 17-inch achterband. Ook inbegrepen is de grote touring-voorruit met Quick Release-hoogteverstelling. Tot de standaarduitrusting behoren ook een middenbok-standaard, handkappen, een kunststof carterbeschermer en het in hoogte verstelbare zadel. Wil je meer? Ga dan voor de DE-variant.
V-Strom 1050DE
De Suzuki V-Strom 1050DE beschikt over een 21-inch voorband (Dunlop Trailmax Mixtour in de maat 90/90R21) en een 17-inch achterband (150/70R17) met een semi-blokpatroon. De langere aluminium achterbrug en wielbasis verbeteren het stuurgedrag bij off-road gebruik. De langere veerweg is hierbij nog beter in staat om hobbels en ruwe oppervlakten te absorberen.
Kanttekening: de zithoogte
Andere noviteiten van de V-Strom 1050DE zijn een breder stuur, bredere stalen voetsteunen, een aluminium motorbeschermer en een standaard accessoire-bar. De Suzuki V-Strom 1050DE introduceert verder een nieuwe Gravel modus (G-mode) als onderdeel van het Suzuki Traction Control System, evenals de mogelijkheid om het ABS-systeem voor het achterwiel volledig uit te schakelen. Wel een kleine kanttekening: de zithoogte neemt toe tot 880 mm, versus 855 mm voor de reguliere 1050. Dat maakt de 1050DE feitelijk alleen geschikt voor mensen die wat langer zijn. Met een lengte van 1,85 meter gaat het net. Ben je kleiner, dan is de 1050 of zelfs de 800DE de betere optie.
Aandrijflijn Suzuki V-Strom 1050
De 1.037 cc, 90° viertakt V-twin van de V-Strom 1050 is een heerlijke metgezel. Het blok heeft dubbele bovenliggende nokkenassen, een hoog koppel in het middentoerengebied en ook een fijne V-twin-roffel en -uitlaatsound. In dit geval komt dat ook voor de optionele Yoshimura-uitlaat. Wat ons betreft een absolute aanrader.
Stabiele stationairloop
Wat maakt dit blok bijzonder? Twee elektronisch gestuurde gasklephuizen van 49 mm misschien? Daarnaast heeft elke cilinder twee iridiumbougies. Leggen we uit. De eerste bougie vonkt over het gehele toerenbereik van de motor, de tweede bougie ondersteunt de verbranding en de vermogensafgifte bij lage toerentallen. Dit resulteert in een lineaire gasrespons en een stabiele stationairloop. Soepel is dit blok sowieso, al wint de nieuwe tweecilinder van de V-Strom 800DE het van deze grotere V-Twin als het gaat om een soepele loop. De V-Twin van de 1050 is wat ruiger.
Deze systemen heeft de Suzuki V-Strom 1050DE
De Suzuki V-Strom 1050 en V-Strom 1050DE hebben verschillende systemen aan boord. We sommen ze even voor je op.
- Suzuki Intelligent Ride System (S.I.R.S.)
- Een 6-assige IMU
- Suzuki Drive Mode Selector (SDMS)
- Cruisecontrol
- Bi-Directional Quick Shift System up & down
- Low RPM Assist
- Suzuki Traction Control System (STCS) – 3 standen of volledig uit
- Hill Hold
- Load Dependent Control System
Toptransmissie!
Dat zijn aardig wat systemen toch? Het Bi-Directional Quick Shift System schakelt net als bij de 800DE voortreffelijk op en terug. Zo soepel maak je ze maar zelden mee. Hill Hold en Load Dependent Control System hebben wat extra uitleg nodig.
Hill Hold activeert de achterrem gedurende 30 seconden nadat je bij het omhoog rijden op een helling bent gestopt. Dit zorgt ervoor dat je soepeler kunt wegrijden zonder je zorgen te maken dat de motor achteruit rolt. Het Load Dependent Control System herkent verschillen in belading op elk moment en past de remdrukken automatisch aan. Het Slope Dependent Control System past de remdruk aan om achterwiellift op een steile helling te voorkomen.
Duidelijk afleesbaar display
Het dashboard van de Suzuki V-Strom 1050 is goed afleesbaar. Het dasboard kan handmatig of automatisch op een daginstelling (wit) of een nachtinstelling (zwart) worden ingesteld, zodat je de afleesbaarheid op elk moment en in elke rijomstandigheid kunt optimaliseren. Links naast het dashboard zit een USB-aansluiting. Onder het zadel zit nog een 12V stopcontact.
Bijterige remmen
Als een ding opvalt bij de V-Strom 1050DE, dan zijn het de bijterige remmen. Een paar radiaal gemonteerde Tokico-vierzuigerremklauwen voor met ‘zwevend’ gemonteerde 310 mm remschijven zorgen voor stevige remprestaties, samen met de schijfrem in het achterwiel. Een antiblokkeer-remsysteem (ABS) is standaard. Het remsysteem vraagt in het begin om wat gewenning. Het advies: gebruik hem met liefde, dan volgt vanzelf een soepele vertraging.
Instelbare vering en demping
De 43 mm upside-down KYB-voorvork en de KYB-monoschokdemper achter zijn volledig instelbaar, zodat je de karakteristiek kunt aanpassen aan je voorkeuren of aan het geplande gebruik. Je kunt deze machine dus op meerdere manieren naar eigen smaak aanpassen.
Basisspecs Suzuki V-Strom 1050
- Motor: 1.037 cc, 90° viertakt V-twin
- Motorvermogen: 107 pk
- Motorkoppel: 100 Nm
- Gewicht: 242 kilogram
- Zithoogte: 855 mm
Basisspecs Suzuki V-Strom 1050DE
- Motor: 1.037 cc, 90° viertakt V-twin
- Motorvermogen: 107 pk
- Motorkoppel: 100 Nm
- Gewicht: 252 kilogram
- Zithoogte: 880 mm
Conclusie
Suzuki zet met de nieuwe V-Strom 1050DE en V-Strom 800DE twee prachtige machines neer met een zeer rijke uitrusting. Ze rijden heerlijk. De 800DE is de allemansvriend, terwijl de 1050DE geschikt is voor langere personen met een groter verlangen naar avontuur. Maar ook op de snelweg stellen beide machines niet teleur. Sterker nog: ze rijden bijzonder soepel en zijn verrassend wendbaar. Omdat deV-Strom 800DE wat lichter is en over een ongekend soepel blok beschikt, krijgt deze motorfiets onze voorkeur. Wat uitstraling betreft doe hij nauwelijks onder voor de grotere broer. Maar stiekem zijn er ook wat kriebels ontstaan voor de V-Strom 1050DE, want dat is echt een beest van een machine. Kiezen is dus lastig. In beide gevallen zit je goed.