achtergrondafbeelding

Forcite helm met action-cam helpt je veiliger te rijden

Opkomst nieuwe generatie helmen vol slimme technologie

7 mei 2019, 16:12  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Motorhelmen moeten in eerste instantie je hoofd beschermen bij een val. Door nieuwe technologie helpen ze ook om een val of aanrijding te voorkomen. Hoe werkt dat?

BMW Motorrad en Shoei werken aan nieuwe helmen met slimme functies. Denk aan vizieren met daarin een display dat snelheid en navigatie-aanwijzingen direct in je blikveld toont. Of met technologie waardoor je een melding krijgt dat er op je route problemen zijn door een aanrijding of een glad wegdek. Het is de toekomst en daarin meldt zich nu het Australische Forcite Helmet Systems met een integraalhelm van lichtgewicht carbon en voorzien van een action-cam en talrijke sensoren. De introductie is nog dit jaar (2019).

Ingebouwde camera

Forcite maakt gebruik van technologie die dit bedrijf eerder in een snowboardhelm heeft toegepast. De ingebouwde camera in de motorhelm is bedoeld om verkeerssituaties vast te leggen net zoals een dash-cam in de auto dat doet. De beelden kunnen van pas komen als bewijs bij een ongeval. Zo is bijvoorbeeld te zien of de motorrijder is gevallen door een oliespoor op de weg of doordat plotseling voor een auto of iets op de weg moest worden uitgeweken.

Bluetooth en app

De helm krijgt ook bluetooth om een smartphone te koppelen. Er wordt getest met sensoren die registreren hoe snel er opgetrokken en geremd wordt. Die de luchtdruk meten, de temperatuur vlak boven het asfalt, de luchtvochtigheid en die ook de hoogte registreren. Met behulp van een app is een rit achteraf te ‘bekijken’. De volgende stap is het een brein dat de gegevens van camera en sensoren kan koppelen om de rijder via een display in het vizier bijvoorbeeld te waarschuwen voor een mogelijk glad wegdek of te melden dat te dicht op een voorligger wordt gereden. Waardoor je niet meer op tijd kunt remmen om een botsing te voorkomen.

Wanneer en prijs?

Laat maar komen zou je zeggen. 2019 is het jaar van introductie, maar veel concreter is de informatie op dit moment nog niet op de website. Je kunt je wel aanmelden op de website als tester. Je loopt echter kans dat je dan daarvoor naar Australië moet, maar goed als je toch reisplannen in die richting had…

 

Share Tweet Share Share E-Mail