achtergrondafbeelding

En weer een variant van BMW R 18

Roctane met 'streamlining design'

13 mei 2023, 14:15  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

De BMW R 18 Roctane breidt het aanbod van de R 18 uit. Deze nieuwe variant is overigens gebaseerd op de R 18 B, maar dan zonder kuip en laag windscherm.

De nieuwe BMW R 18 Roctane voegt zich bij de R 18, R 18 Classic, R 18 B en R 18 Transcontinental als vijfde lid van de R 18-familie. De Roctane heeft volgens BMW een ‘vakkundig geënsceneerde designtaal met het achterste deel in zogeheten streamlining design’.

Big Boxer van BMW

Het hart van de nieuwe BMW R 18 Roctane is, net als bij de andere R 18 modellen, de bekende tweecilinder  ‘Big Boxer’. Het motorblok heeft een afwerking in Avus matzwart metallic en hoogglanszwarte kleppendeksels en motorblokafdekking. Dit meest koppelrijke tweecilinder boxermotor ooit voor een in serie geproduceerde motorfiets heeft een inhoud van 1.802 cc en levert een vermogen van 67 kW (91 pk).

R 18 bouwwijze

De BMW R 18 Roctane heeft dezelfde bouwwijze en techniek als de andere modelvarianten. Dus een dubbel wiegframe van stalen buizen, tweezijdige swingarm, open cardanaandrijving en een cardanhuis achter met bouten, net zoals vroeger bij een BMW R 5. Want die stond model voor het design van de R 18.

Zadel in twee niveaus en zijkoffers

Daarnaast is de R 18 Roctane voorzien van een zadel met twee niveaus, evenals voetsteunen voor de passagier en treeplanken in combinatie met een schakelpedaal. Het hoge, zwart gecoate stuur zorgt voor een rechte en ontspannen rijhouding. Hij is uitgerust voor ontspannen cruisen en toeren, waaraan de koffers in dezelfde kleur als de motorfiets een welkome bijdrage leveren. De koffers bieden elk 27 liter inhoud.

Windscherm mogelijk

Voor langere ritten is de R 18 Roctane uit te rusten met een windscherm met extra koplampen en ‘hangende’ richtingaanwijzers. Standaard wordt dit model geleverd in een zwarte lakkleur, terwijl de matte kleuren Mineral metallic en Manhatten metallic als optie beschikbaar zijn.

Met rijmodi

Net als bij de andere varianten van de R 18 beschik je over drie rijmodi: ‘Rain’, ‘Roll’ en ‘Rock’. De standaarduitrusting omvat ook Automatic Stability Control (ASC), motorkoppelregeling (MSR). Optioneel zijn er onder meer een achteruitrijhulp, Hill Start Control en verwarmbare handvatten.

Met oog voor detail

Waar het oog ook op valt, met zorg ontworpen technologie is zichtbaar in elk detail. Dat geldt bijvoorbeeld voor de koplamp met het geïntegreerde, klassiek vormgegeven, ronde instrument met opschrift ‘BERLIN BUILT’ op de wijzerplaat. Net als alle andere R 18-familieleden biedt de nieuwe BMW R 18 Roctane een ‘conversievriendelijke’ architectuur. De zichtbare cilinderkopafdekkingen en de motorafdekking aan de voorzijde zijn zodanig ontworpen, dat die zich buiten de oliekamer bevinden en dus eenvoudig te vervangen zijn.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen