achtergrondafbeelding
Energica Samsung Bolid-E

Een blik in de toekomst

Energica gebruikt Samsung smartphones als spiegels

21 nov 2018, 17:11  •  Nieuws  •  Door Kris Spithout

Motorspiegels hebben in de loop der jaren niet echt een evolutie doorgemaakt. Wat aerodynamica betreft misschien wel, maar daar is het wel bij gebleven. Energica brengt daar samen met Samsung verandering in.

Energica Bolid-E

Als de Energica Bolid-E de standaard is voor toekomstige elektrische motoren dan wordt het leuk. Samen met Samsung ontwikkelde Energica slimme spiegels op deze concept-bike. De spiegels zijn eigenlijk Samsung A8 Galaxy smartphones waarbij de smartphone functie is uitgeschakeld. De slimme spiegels zijn strak naast het centrale display geplaatst.

Live feeds op je smartphone

De Bolid-E heeft voor en achter een ingebouwde camera. De camera achter geeft live feeds door aan je smartphone. De camera aan de voorkant kan gebruikt worden voor het vastleggen van routes of kan dienen als dashcam. Dat geldt overigens ook voor de camera aan de achterkant.

Energica Samsung Bolid-E

Starten doe je met je smartwatch

De motor start je met je smartwatch waarmee je ook kan communiceren met de computer van de motor (net als David Hasselhoff in de jaren 80-serie Knight Rider). Via je smartphone of smartwatch kun je ook precies zien waar de motor zich bevindt. Je kan definiëren in welk gebied de motor zich mag verplaatsen, wat handig kan zijn voor bijvoorbeeld verhuurbedrijven. Rijdt hij verder dan jij hebt ingesteld dan krijg je hiervan gelijk een melding.

Energica Samsung Bolid-E

Slimme spiegels assisteren rijder

De slimme spiegels zijn geen vervanging voor gewone spiegels maar bedoeld om de bestuurder te assisteren in bepaalde situaties. In de auto-industrie zijn er al langer dit soort systemen. Amerikaanse ingenieurs hebben uitgerekend dat de aerodynamica met 6 procent kan verbeteren zonder spiegels. Als alle voertuigen in Amerika zonder spiegels zouden rijden zou het 145 miljoen liter per jaar aan brandstof besparen.

LEES OOK: Verkoop elektrische motorfiets in 3 jaar verdubbeld!

Share Tweet Share Share E-Mail