achtergrondafbeelding

De eROCKIT, de snelste fiets ter wereld

Maar je hebt wel een motorrijbewijs nodig

20 jun 2019, 9:40  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

De eROCKIT is eigenlijk een elektrische motorfiets, maar dan met trapondersteuning. Met een paar ferme trappen geef je de acceleratie een extra boost en je kunt de actieradius vergroten.

Groot uitgevallen pedelec

Op het eerste gezicht is de eROCKIT toch een wat vreemd ding. Hij heeft nog het meest weg van een groot uitgevallen pedelec, zo’n elektrische fiets die 45 km/uur kan. Van opzij heeft hij het lijnenspel van een Bobber motorfiets, met een lage zit op een eenpersoons zadel en met een relatief hoog stuur. Wielen, banden en remmen zijn van het formaat motorfiets. Voor de wetgever is hij dat ook. Met een maximum motorvermogen van 16 kW zit hij namelijk boven de wettelijke grenzen van pedelecs en brommers.

Tot 88 km/uur

De eROCKIT mag dan ook gewoon op de autoweg en zelfs de snelweg is toegestaan. De topsnelheid ligt namelijk boven de daar minimaal vereiste 70 km/uur. Met een beetje meetrappen is een top van 88 km/uur mogelijk volgens de makers. Die zitten in Duitsland, in het plaatsje Henningsdorf. Jaren is aan dit project gewerkt. 150.000 testkilometers zijn er afgelegd. Met het ontwerp zijn diverse prijzen in de wacht gesleept, zoals onder meer een Red Dot Award en een US Ideas Award.

Tot 120 km actieradius

Het gaat kortom om een serieuze tweewieler. Eentje die elektrische mobiliteit een nieuwe dimensie geeft. De eROCKIT is gebruiksvriendelijk, makkelijk te sturen en levert genoeg vermogen om als serieus alternatief voor een auto kansen te hebben. Zeker als je er alleen mee in de stad rijdt. Met volle batterij kun je tot aan 120 km afleggen. Opladen tot 80% duurt 3 uur en tot 100% volle batterij circa 5 uur.

Prijs?

De prijs in Duitsland is 11.850 euro inclusief BTW. In Nederland zal de prijs hoger liggen door een ietwat andere fiscale structuur en door extra heffingen voor het registreren. De aanschafprijs is vrij fors. Voor 12.700 euro kun je bijvoorbeeld ook een ZERO S motorfiets kopen van 45 kW en met een topsnelheid van 153 km/uur. Maar die is minder apart.

Share Tweet Share Share E-Mail