achtergrondafbeelding

Damon Hypersport: elektrisch en beresterk

200 pk, 200 mijl rijbereik en 200 mijl per uur

2 apr 2020, 9:42  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Het Canadese Damon Motorcycles is een start-up met een elektrische superbike, de Hypersport. Enkele honderden liefhebbers hebben al ingetekend sinds de presentatie in januari.

Damon showde de Hypersport op de CES-beurs in Las Vegas en trok meteen belangstelling van potentiële kopers. Volgens de in Vancouver gevestigde start-up komt de aandacht vooral van de millennium-generatie. De helft van de pre-orders is afkomstig van deze groep.

Zithouding elektrisch verstelbaar

De belangstelling motiveert Damon Motorcycles om door te pakken en de productie van de elektrische superbike in gang te zetten. De motor zit vol geavanceerde snufjes, zoals de CoPilot. Met behulp van camera’s scant dit systeem continu de omgeving rond de motor en waarschuwt de rijder voor dreigend gevaar. Ook bijzonder is de uitrusting Shift. Dat heeft niets te maken met schakelen, met een druk op de knop verander je de zithouding van sportief voorover naar meer ontspannen rechtop voor rijden in de stad. Zadel, stuur en voetsteunen worden elektrisch versteld.

Stevige prestaties

200 pk en 200 Nm koppel staan garant voor stevige prestaties. In 3 seconden accelereert de Damon Hypersport van 0 naar 100 km/uur. Een topsnelheid van 200 mijl per uur (320 km) is meer dan menig rijder aan kan en veel meer dan mag. Een rijbereik tot aan 200 mijl, dus 320 km, is veel interessanter. Daarmee zit deze elektrische motor in de frontlinie. Het gaat om een gemiddelde van stadsgebruik en snelweg rijden.

Prijzig? Dat wel!

De Damon Hypersport heeft een batterij van 21,5 kWh. Opladen kan binnen 3 uur. De motor weegt net iets minder dan 200 kg. De vering is van Ohlins en de remmen zijn van Brembo. Het toont aan dat de bouwers gebruik maken van hoogwaardige componenten. De prijs is best een dingetje. Elektrische motorfietsen zijn niet goedkoop en dat geldt ook voor deze creatie. 39.995 Amerikaanse dollar moet je neertellen en dat komt op basis van de huidige wisselkoers neer op circa 36.500 euro. De start van de productie is gepland voor volgend jaar. Op dit moment worden met prototypes de nodige tests uitgevoerd vooral voor de elektronische systemen.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen