achtergrondafbeelding

Column: een vriendelijk verzoek aan alle automobilisten

Het prikt en je wordt er nat van: rara wat is dat?

27 aug 2019, 7:50  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

Er moet me iets van mijn hart. Het heeft te maken met automobilisten die hun ruitensproeier gebruiken. Je voelt hem vast al aankomen, al hoop ik dat eigenlijk niet voor je.

Praten met consumptie, maar dan tien keer erger

Het is me nu al een keer of vier overkomen: je rijdt met je motor achter een auto en plotseling begint de bestuurder in die auto zijn voorruit te sproeien. Kennelijk kijkt zo’n persoon dus niet in de binnenspiegel om te kijken of zijn actie hinderlijk kan zijn voor iemand anders die achter hem of haar rijdt. Als motorrijder is het niet fijn om een lading ruitensproeiervloeistof over je heen te krijgen. Het lijkt op een gesprek voeren met iemand die praat met consumptie, maar dan tien keer erger. Flats, een koude douche ruikend naar chemisch schoonmaakmiddel en antivries.

Open vizier

Die ruitensproeiervloeistof kan toch geen kwaad, want een motorrijders heeft toch beschermende kleding aan? Dat is wel de bedoeling inderdaad, maar wat niet veel automobilisten zich realiseren is dat een motorrijder met het vizier open kan rijden of een half open motorhelm kan dragen. In dit geval krijgt de motorrijder een deel van die ruitensproeiervloeistof dus vol in het gezicht. En nee, dat is niet fijn. Sterker nog: ruitensproeiervloeistof kan afhankelijk van de verhouding vloeistof en water een irriterende uitwerking hebben op de huid. Je ogen worden er ook niet vrolijk van. Het prikt.

Simpel verzoek

Het verzoek aan automobilisten is dus eigenlijk heel simpel: kijk eerst even in je binnenspiegel om te kijken of er een motorrijder achter je rijdt. Desnoods wacht je even met het sproeien van je voorruit. Weinig moeite, maar een groot gebaar. Elke motorrijder is er je vast en zeker dankbaar voor.

Share Tweet Share Share E-Mail