achtergrondafbeelding
Honda CBR1000R Limited Edition 2019 - Foto MotorRAI.nl

Check de leeftijd van je motorhelm!

Hij heeft niet het eeuwige leven...

3 apr 2019, 14:30  •  Nieuws
Wim Otten Door Wim Otten. Doorgewinterd journalist met heldere kijk op content. Thuis in de wereld van auto’s, vrachtauto’s en techniek maar vooral van motorfietsen.

Weet je hoe oud je motorhelm is? En kun je dat zien? Zinvolle vragen, want hij heeft niet het eeuwige leven. Een helm van 7 jaar of ouder biedt onvoldoende bescherming.

Houdbaarheidsdatum

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep (MAG)  bepleiten zelfs de invoering van een houdbaarheidsdatum. ‘Het is absurd dat je een gekeurde helm koopt, maar niet weet hoe lang die je bescherming biedt’, aldus KNMV-directeur Patrice Assendelft onlangs in De Telegraaf.

Keuringseisen motorhelm

Elke motorhelm ondergaat een serie tests voordat die op de markt komt. Daarvoor gelden strikte regels en procedures. Net als auto’s krijgt de helm een serie crashtests voor de kiezen. De buitenschaal en het schokdempend materiaal aan de binnenkant moeten die doorstaan anders mag de helm niet in de verkoop. Alle helmen die je in de motorzaak kunt kopen zijn voorzien van een ECE-keurmerk dat aangeeft dat hij de verplichte test heeft doorstaan en wanneer dat is geweest.

Veroudering wordt niet getest

Het effect van veroudering op de bescherming is geen onderdeel van de test.  Vooral de binnenschaal, die echt de klap op je hoofd moet opvangen en verzachten, heeft een beperkte houdbaarheid. Rij je met een te oude (lees: minder veilige) helm dan zal niemand daar iets van zeggen en een bekeuring zul je al helemaal niet krijgen.

Hoe ouder, hoe ruimer de helm zit

Toch is het verstandig om eens stil te staan bij veroudering. Je kunt eigenlijk zelf al snel vaststellen dat je helm minder veilig wordt. Als hij bijvoorbeeld niet meer zo strak om je hoofd zit, dan is de dempende binnenschaal minder effectief. Die is gemaakt van polystyreen (piepschuim) en met de tijd verliezen de luchtkamertjes hun veerkracht. Dit heeft tot gevolg dat de binnenschaal verhardt en door het krimpen van de schaal wordt de helm dus ruimer.

Na 7 jaar echt vervangen!

Het is echt tijd voor vervanging als de helm gaat schommelen en draaien in de rijwind. Echter na 7 jaar zijn eigenlijk alle helmen, ongeacht de buitenschaal en de samenstelling van het binnenmateriaal, versleten. Hoe vaker je je helm gebruikt hoe sneller het binnenmateriaal (onder meer door zweet) zijn effectieve demping verliest.

Share Tweet Share Share E-Mail