achtergrondafbeelding

BMW S 1000 RR krijgt tikkie meer vermogen

Alsof je anders te tekort kwam....

29 sep 2022, 17:54  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

In 2009 verscheen de BMW S 1000 RR aan het superbikefront en vrijwel direct mengde het Duitse merk zich ook in de strijd om het World Superbike Championship. Topresultaten zijn hier nog niet geboekt, maar met de verkopen ging het van meet af aan crescendo. Nu is er een sterk vernieuwde versie met 154 kW (210 pk) vermogen, 3 pk meer.

De Nederlandse coureur Michael van der Mark zit momenteel op een fabrieksracer van BMW in het World Superbike Championship. Dus kun je met een beetje fantasie stellen dat hij heeft bijdragen aan de update voor de straatversie van de BMW S 1000 RR. Een beetje dat oranjegevoel mogen we best koesteren, toch? Volgens BMW Motorrad is niet alleen meer power in het viercilinderblok gestopt, maar is ook het frame aangepast voor scherper sturen en zorgen winglets op de kuip voor extra downforce bij hoge snelheid. De winglets kennen we van de racer en van de speciale straatversie M 1000 RR.

Meer vermogen en meer trekkracht

De nieuwe S 1000 RR beschikt over een viercilinder-in-lijn die gebaseerd is op de krachtbron van de voorgaande S 1000 RR. Het piekvermogen bedraagt nu 154 kW (210 pk) bij 13.750 t/min, 2 kW (3 pk) meer dan het vorige model. Het koppel is indrukwekkend met 113 Nm (was 110 Nm) dat beschikbaar is bij een toerental van 11.000 t/min. Ondanks een toename van het piekvermogen is het bruikbare toerentalbereik van de nieuwe S 1000 RR nu aanzienlijk breder door het maximale motortoerental van 14.600 t/min.

Drift controle

De nieuwe toevoeging aan tractiecontrole DTC (Dynamic Traction Control) is de Slide Control functie. Hiermee kan in twee standen worden bepaald wat de maximale drifthoek is die de tractiecontrole toelaat bij acceleratie uit bochten. Met behulp van de stuurhoeksensor laat de tractiecontrole slip toe op het achterwiel totdat de ingestelde hoek bij het uitaccelereren van een bocht is bereikt. Wanneer de vooraf ingestelde waarde voor de stuuruitslag wordt bereikt, grijpt de tractiecontrole in, vermindert het de slip en stabiliseert het de motorfiets.

Frame S 1000 RR aangepast

Het hart van het rijwielgedeelte van de nieuwe S 1000 RR is nog steeds het aluminium brugframe waarin het motorblok, dat 32 graden gekanteld is, een dragende rol speelt. Om de zijdelingse flexibiliteit te optimaliseren, kreeg het frame van de nieuwe S 1000 RR verschillende uitsparingen in de zijvlakken. Verder lag bij de ontwikkeling van het nieuwe chassis van de supersport de nadruk op het verder verhogen van de rijprecisie. De balhoofdhoek is daarom met 0,5° afgevlakt en de offset van de kroonplaten is met 3 mm verkleind. De nieuwe chassisgeometrie gaat niet alleen gepaard met een nog betere rijprecisie, maar ook met nauwkeurigere en duidelijkere feedback van het voorwiel volgens BMW Motorrad.

Remdrifts en winglets

Brake Slide Assist maakt het mogelijk een specifieke hellingshoek in te stellen voor zogenaamde remdrifts tijdens het aansnijden van bochten met het behouden van de snelheid. Net als bij de M 1000 RR zorgen de winglets op de nieuwe S 1000 RR voor een optimaal contact van het voorwiel met de weg – vooral bij het accelereren. Ze genereren aerodynamische downforce en zorgen voor meer druk op het voorwiel. Dat onderdrukt bij hard optrekken de neiging tot wheelies. Het effect van de winglets is ook merkbaar in bochten en bij remmen. De extra neerwaartse druk maakt later remmen mogelijk en bochten zijn stabieler te nemen.

Kleuren

Wat het design betreft, de nieuwe achterzijde oogt frisser, lichter en sportiever. Ook zijn er voor de nieuwe S 1000 RR drie nieuwe kleurstellingen: Blackstorm metallic, Style Passion in Racingred non-metallic en het race georiënteerde Lightwhite non-metallic/BMW M. Prijzen zijn nog niet bekend.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen