achtergrondafbeelding

Unieke motorfiets: BMW Revival Birdcage

Big Boxer voor Cruiser-segment komt in de loop van 2020

15 apr 2019, 15:30  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

De Amerikaanse motorfiets-customizers van Revival Cycles hebben een nieuwe creatie gepresenteerd: de The Revival Birdcage, gebaseerd op het prototype voor een compleet nieuw type BMW boxermotor. Revival Cycles heeft de motorfiets gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Handbuilt Show in Austin, Texas.

 

Titanium

Het frame van de Revival Birdcage is gemaakt van titanium en werd door Revival Cycles zelf ontwikkeld. “Dit was voor ons de eerste keer om een titanium frame te bouwen, dat alleen al was een aanzienlijke uitdaging”, zegt Alan Stulberg, hoofd van Revival Cycles. “Desondanks kwam het frame uiteindelijk heel goed tot zijn recht en we zij blij met het resultaat, aangezien het gelukt is om het doel van een bijna transparant frame te behalen. We wilden de aandacht vestigen op de motor en dat is precies wat we hebben bereikt met dit volledig unieke frame dat we hebben ontworpen. Je kan de motor en aandrijflijn vanuit iedere hoek goed zien.”

Custom made

De handvatten, voetsteunen, het schakelpedaal, zadel en de unieke koolstofvezel ophangingscomponenten zijn allemaal custom made. Voor het design van de motorfiets liet het team van Alan Stulberg zich inspireren door Ernst Hennes’ snelheidsrecords brekende BMW’s uit de late jaren ’20 en vroege jaren ’30. Het duurde bijna zes maanden om de motorfiets te ontwikkelen.

Boxermotor

“We hadden al jaren over deze motorfiets gedroomd. In december 2018 ontvingen we het motorblok en konden we eindelijk aan het werk”, aldus Alan Stulberg. “Ik ben altijd al een fan geweest van de boxermotor, maar de pure fysieke omvang en esthetische aantrekkingskracht van dit prototype hebben ons echt geïnspireerd.” De motorfiets was op tijd klaar voor de Handbuilt Show, in een periode van bijna vijf maanden.

Grotere cilinderinhoud

De boven de cilinders liggende stoterstangen in verchroomde beschermingsbuizen doen denken aan de BMW Motorrad boxers die werden gebouwd in de jaren ’60. Alleen is de cilinderinhoud nu groter en wordt er moderne lucht-oliekoeling toegepast.

Fascinerende motorfiets

“De Revival Birdcage pakte geweldig uit en laat onze Big Boxer echt perfect zien”, stelt Timo Resch, Vice president Sales and Marketing BMW Motorrad. “Na de ‘Departed’ van Custom Works Zon is dit de tweede fascinerende motorfiets die is gebouwd rond het prototype voor de BMW Motorrad Big Boxer. We zullen in de eerste helft van 2019 ook een door BMW Motorrad ontwikkeld concept laten zien. BMW Motorrad zal serieproductie-exemplaren met de Big Boxer presenteren voor het Cruiser segment in de loop van 2020.”

Share Tweet Share Share E-Mail