achtergrondafbeelding

BMW R 12 nineT knipoogt naar ‘oer’ Boxer

Hoe een motorconcept 100 jaar kan overleven...

12 mei 2023, 13:35  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

De nieuwe BMW R 12 nineT is een ode aan 100 jaar BMW Motorrad. Nieuw maar met visuele hints naar de allereerste BMW motorfiets, de ‘oer’ Boxer R 32.

De BMW R 12 nineT is de opvolger van de in 2013 uitgebrachte R nineT. Een puristische, krachtige klassieke Roadster, waarvan tien jaar geleden ter ere van 90 jaar BMW Motorrad het doek gleed. Dat model stond ook aan de wieg van de huidige omvangrijke Heritage-lijn van BMW. Daartoe behoort ook de enkele jaren geleden geïntroduceerde R 18 Big Boxer.

BMW Heritage

Dr. Markus Schramm, Head of BMW Motorrad: “De R nineT en zijn personalisatieconcept legden de basis voor de nieuwe Heritage beleving rondom het 90-jarig jubileum van BMW Motorrad. Het model is uitgegroeid tot een pijler onder ons modelaanbod. De nieuwe R 12 nineT is het vervolg van dit succesverhaal. De R 12 nineT heeft een nog klassieker en minimalistischer design en biedt meer vrijheid voor zowel personalisatie als nieuwe en innovatieve technologie.”

Allereerste BMW motor

100 jaar geleden was de allereerste BMW motorfiets – de R 32 – al voorzien van een boxermotor. Het onmiskenbare design, de krachtige acceleratie, de unieke vermogensafgifte, het kenmerkende geluid en de soepele loop maken de boxermotor nog altijd synoniem voor BMW motorfietsen.

Lucht- en oliegekoelde boxermotor

Met zijn lucht- en oliegekoelde boxermotor zet de nieuwe R 12 nineT deze traditie voort. Het nummer 12 in de modelaanduiding verwijst naar de motorinhoud, te weten 1.200 cc. De lucht-oliegekoelde boxermotor levert 80 kW (109 pk). De grote aandacht voor detail tekent zich af bij het voorspatbord, de LED koplamp met zwarte omlijsting en de twee ronde instrumenten in de traditionele stijl van voorbije tijden.

Puristisch design

Edgar Heinrich, Head of Design bij BMW Motorrad: “De puristische designtaal is dominant in de lijn van de tank via de buddyseat naar de achterzijde. In dezelfde stijl als de traditionele /5 of de legendarische R 90 S uit de jaren ’70. Je ziet direct dat de tank lijkt op een klassieke BMW boxertank, met de typerende kromming aan de onderzijde en de contactpunten voor de knieën. Ook is de nieuwe R 12 nineT voorzien van afdekpanelen aan de zijkant, in de driehoeken van het frame, voor een authentieke Roadster-uitstraling. Ook dat is een verwijzing naar de BMW motorfietsen uit de jaren ’70.”

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen