achtergrondafbeelding

Belg wil wereldrecord tourrijden verbreken: 15 landen op één dag bezoeken

2.300 kilometer op een Kawasaki Versys 1000

17 mei 2023, 11:31  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Vrijdagavond 19 mei 2023 vertrekt Thierry Sarasyn om een bijzonder wereldrecord te verbreken. De Belg wil met de Kawasaki Versys 1000 15 landen op één dag bezoeken. Als het hem flikt, is ie een grote held.

Huidig wereldrecord

Het wereldrecord van de meeste landen op één dag stond tot vorig jaar op naam van de Italiaan Valerio Boni. Die deed in minder dan 24 uur 11 landen aan. Vorig jaar verbrak Thierry Sarasyn dat record door 13 landen op één dag te bezoeken. “Het konden er ook 14 geweest zijn”, herinnert Sarasyn zich.

“Onderweg heb je wel wat tijd om na te denken. Het doel was inderdaad 14 landen, maar toen ik na minder dan 20 uur België al binnen reed, realiseerde ik me dat 15 landen ook mogelijk moest zijn. Ik liet het laatste stuk naar Nederland vallen, wetende dat ik het record al te pakken had en dat het weinig nut had 14 landen te doen als het mogelijk was om nog één land extra te doen. Méér is naar mijn mening niet mogelijk. Tenzij ze Disneyland officieel erkennen.”

Zeg nooit nooit

Toch zag het er lang niet naar uit dat het Thierry Sarasyn zou zijn die zijn eigen record zou proberen te breken. “Ik had het helemaal gehad na die poging. Om het record officieel te maken, moet de motor uitgerust zijn met een tracking systeem. Dat registreert alles wat je doet, dus ook je snelheid. Ik wil en mag hier geen moderne Cannonball race van maken. Alles verloopt via de verkeersregels. Dus geen overdreven snelheid. Vorig jaar had ik een gemiddelde snelheid van iets meer dan 90 km per uur. Maar ik was kapot. Mentaal en fysiek. En je moet het wel veilig houden. Dus ik was nog niet eens van de motor gestapt in de aankomstplaats Arlon, toen ik aankondigde dat ik dit nooit meer zou doen.”

Kawasaki Versys 1000

Maar zeg nooit nooit. “Met de Kawasaki Versys 1000 heb ik een veel comfortabeler motorfiets dan vorig jaar. Ik ken de routes, ik weet waar de valkuilen zitten en ik ben zo goed mogelijk voorbereid. Ik heb de plekken waar ik vorig jaar (te) veel tijd verloor vermeden in de route die ik uitstippelde. Maar zelfs dan blijven druk verkeer, wegomleggingen, navigatiefouten, slecht weer en nog een resem andere zaken, mogelijk. Zelfs als alles vlot loopt, wordt het een dubbeltje op zijn kant. Zaterdagavond rond 22.30 uur – en liefst een beetje vroeger – weten we of alles gelukt is.” Het ontvangstcomité wacht Thierry in spanning op aan de finishlijn in Eijsden, Zuid-Limburg.

De route

Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland.

  • Totale lengte: 2.300 km
  • Vertrek: vrijdagavond 19 april, 22.30u
  • Aankomst: ?
Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen