achtergrondafbeelding

Belastingvoordeel voor elektrische motorfiets in 2023

Geldt met ingang van 2023 bij bedrijfsmatig gebruik

30 dec 2022, 14:00  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Elektrische motorfietsen staan per 1 januari 2023 op de lijst voertuigen die in aanmerking komen voor de MIA/Vamil subsidieregeling.

Elektrisch aangedreven personenauto’s komen in aanmerking voor subsidie en stimuleringsregelingen. Dat geldt zowel voor zakelijke rijders en sinds enkele jaren ook voor particulieren. Koop je een nieuwe elektrische auto dan kun je ook in 2023 gebruikmaken van de regeling SEPP (Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren). Helaas geldt die regeling niet voor motorfietsen.

Wanneer subsidie voor elektrische motor?

Voor 2023 is op het nippertje wel de subsidie voor zakelijke inzet van een elektrische motor ‘gered’. RAI Vereniging heeft zich ingespannen om deze onderdeel uit te laten maken van de subsidieregeling MIA/Vamil. Die is mogelijk voor voertuigen die bedrijfsmatig worden ingezet. Je kunt er dus geen beroep op doen als je een motor koopt en die alleen in je vrije tijd gebruikt. Wel als je hem voor woon-werkverkeer voor de zaak rijdt!

Bijvoorbeeld voor zakelijk woon-werkverkeer

Sectiemanager motorfietsen RAI Vereniging Martijn van Eikenhorst: “Steeds meer ondernemers en overheids­instanties ontdekken de voordelen van de motorfiets. Bijvoorbeeld voor zakelijk woon-werkverkeer, maar ook voor onze veiligheid. Denk aan de politie, marechaussee en de brandweer. Daarom ook onze succesvolle inzet om deze onderdeel uit te laten maken van de subsidieregeling MIA\Vamil. Zo stimuleer je de zakelijke overstap naar schone en stille mobiliteit.”

Betaalbaar maken van elektrische motor

RAI Vereniging heeft het klimaatakkoord ondertekend en zet zich al jaren samen met haar leden in om in Nederland stille, schone en zuinige voertuig­en te laten rijden. De overstap moet technisch en financieel wel haalbaar zijn. Naast de inzet voor duurzame mobiliteit is de betaalbaarheid van mobiliteit en van een elektrische motorfietsen een belangrijk thema. “Dit moet hand in hand gaan en geldt zowel voor particulieren als ondernemers. RAI Vereniging heeft zich daarom in 2022 weer ingezet om duurzame mobiliteitsvormen en bedrijfs­middelen voor de zakelijke markt goed te borgen in de MIA/Vamil voor 2023. We zijn verheugd dat de elektrische motorfiets nu op de lijst staat, naast andere voertuig­en en bedrijfs­middelen, zoals een bestel­wagen.”

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen