achtergrondafbeelding

Bekendste motorcross kampioenschappen ter wereld

23 feb 2023, 12:22  •  Motorsport  •  Door Robin Nieuwhof

Motorcross zoals we dat nu kennen bestaat eigenlijk nog niet zo heel lang. Pas na de Tweede Wereldoorlog ging men echt de sport beoefenen zoals vandaag de dag. In het begin werden oude legermotoren gebruikt om over onverharde terreinen te rijden en uiteindelijk werden er wedstrijden georganiseerd. Inmiddels is motorcross uitgegroeid tot een van de de populaire takken in de motorsport.  KNMV organiseert zoveel mogelijk wedstrijden en kampioenschappen voor Motorcross in Nederland. Hier lees je alles over de bekendste motorcross kampioenschappen ter wereld.

FIM wereldkampioenschap motorcross

Het FIM wereldkampioenschap is meestal in Europa. Toch zijn er ook wedstrijden in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Australië en Afrika. Het wereldkampioenschap is een van de belangrijkste ter wereld. Motorcrossers kunnen meedoen in vier klassen: MXGP – 450cc, MX2 – 250cc, MX3 – 650. Dames rijden in hun eigen kampioenschap, het Women’s MX. Wedstrijden bestaan uit twee moto’s (races) en duren 30 minuten plus twee ronden.

In 2023 wordt de 67e editie van het FIM wereldkampioenschap motorcross gehouden. Titelverdediger in de koningsklasse MXGP-rijder is Tim Gajser, rijdend voor Honda. Nederlanders kunnen juichen voor Jeffrey Herlings. De Nederlander neemt tevens deel aan de MXGP en wist in 2021 zelfs kampioen te worden. Dit jaar kent het kampioenschap een belangrijke verandering in de puntentelling. Rijders kunnen namelijk ook punten verdienden tijdens de kwalificatiewedstrijden. Nog een verandering: er doen in 2023 meer rijders mee aan de MXGP-klasse dan ooit te voren.

AMA motorcross kampioenschap

Het AMA kampioenschap begint half mei en duurt tot eind augustus. Het kampioenschap vindt plaats in de Verenigde Staten. Het kampioenschap bestaat uit twaalf ronden gehouden over twaalf grote circuits verspreid over het hele land. continent. Motorcrossers kunnen meedoen in drie verschillende klassen.

Aan het kampioenschap zijn sinds dit jaar ook nieuwe onderdelen toegevoegd. Zo zijn Feld en MX Sports de samenwerking aangegaan om een nieuwe serie genaamd Supermotocross te creëren. Het is een mix van Supercross en Motorcross. De serie bestaat uit 31 ronden, waarvan er 17 meetellen voor het AMA kampioenschap.

Motorcross der Naties

Als alle competities zijn afgerond en er nog wat tijd vrij is op de op de motorcross agenda is er nog de Motorcross der Naties ook wel Six Days genoemd. In de competitie rijdt De wedstrijd wordt gereden door teams die hun landen vertegenwoordigen over een tijdsbestek van zes dagen. Een team bestaat uit drie rijders die ieder deelnemen in een andere klasse. In totaal zijn er drie moto’s met in iedere motor twee deelnemende klassen. De meest succesvolle landen zijn de Verenigde Staten, België en Groot-Brittannië.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen