achtergrondafbeelding

All terrain e-bike of elektrische crossmotor?

DEUS EX MACHINA x SUPER73

19 nov 2021, 16:20  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Het is beide. Dus een mountainbike met elektrische trapondersteuning, die je ook kunt gebruiken als volledig elektrisch aangedreven crossmotor. Dat mag echter niet op de openbare weg, alleen op een afgesloten, eigen terrein.

SUPER73, een Amerikaanse producent van elektrische motorfietsen, en het Australische motorlifestylemerk Deus Ex Machina hebben deze unieke custom e-bike gemaakt. De vormen zijn geïnspireerd op de legendarische Saltafoss fiets uit de jaren ’70 met een lang zadel en een hoog stuur.

Looks van crossmotor

Door de brede banden, de kloeke voorvork en achtervering doet deze creatie denken aan een lichte crossmotor. Kijk je naar de derailleur achter dan lijkt het een mtb met elektrische trapondersteuning. De creatie is het eigenlijk beide.

Het is vooral een leuke creatie van twee producenten. Deus Ex Machina, opgericht in 2006, maakt custom motorfietsen en hanteert de filosofie dat dingen doen leuker is dan dingen bezitten. Die filosofie stamt nog uit de tijd van voordat de ultieme vrijheid van motorrijden, surfen, skateboarden en andere vrijetijdsbesteding. SUPER73 is een avontuurlijk lifestylemerk op het snijvlak van motorfietserfgoed en jeugdcultuur. Het bedrijf werd in 2016 opgericht in Zuid-Californië en bedient de Europese markt vanuit Amsterdam. Met nieuwe ideeën en werkwijzen heeft SUPER73 een leidende rol ingenomen.

Eenmalige custom-creatie

Voor deze eenmalige custom-creatie heeft SUPER73 motorlifestylemerk Deus Ex Machina vrij spel gegeven. Het ontwerp is gemaakt op basis van de in 1965 geïntroduceerde crossfiets van Italiaanse fietsenproducent Saltafoss. Met een kenmerkende look en lang, slank zadel. De Saltafoss werd de blauwdruk voor deze moderne crossmotor, met een iconische silhouet.

Verlengd zadel

De basis voor deze unieke fiets is een SUPER73 – RX-frame. Dit van dubbele vering voorziene ontwerp legt de basis voor de crossmotor-look. De accu is verplaatst van de bovenste- naar de onderste framebuis. Op de plek waar normaal de accu zat, is op deze eenmalige creatie een verlengd zadel geplaatst, met een geborduurd ‘Deus Ex Machina’ logo en ruimte voor twee personen.

Speelse kleuren

Visueel is gekozen voor een lichtblauw en olijfkleurig thema, dat op de hele fiets terugkomt en een helderrood ‘DEUS’ boven de accu en het voorlicht. Uit het frame rijst een retrostijl sissybar op, compleet met Deus Ex Machina-vlag. Dit maakt de klassieke motorcrosslook uit de jaren ’70 compleet.

Prestaties?

De aandrijving is van SUPER73, met een elektromotor in het achterwiel. In de voor openbare weg geschikte setting Mode 1 is een maximum snelheid van 25 km/uur mogelijk. Dan is het dus een e-bike. Kies je voor Mode 2 dan is 35 km/uur mogelijk, in Mode 3 is dat zelfs 45 en in Mode 4 levert de motor zijn maximale kracht. Dan is zonder trappen, met het gas helemaal open, tot 50 km/uur volledig elektrisch rijdend te halen. Mode 2 tot en met 5 mag je volgens de hier geldende wetgeving alleen gebruiken op privéterrein.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen