achtergrondafbeelding
AERWINS XTurismo

AERWINS XTurismo: kruising tussen motorfiets en drone

Bijna 800.000 euro en met Kawasaki-aandrijflijn

20 sep 2022, 10:10  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Maak kennis met de AERWINS XTurismo, een soort kruising tussen een motorfiets en drone. Of moeten we dit gewoon een vliegende motorfiets noemen?

Bedacht door Shuhei Komatsu

De AERWINS XTurismo is bedacht door Shuhei Komatsu. Hij is groot fan van Star Wars, in het bijzonder van de het zogeheten landspeeder-voertuig uit de wereldberoemde filmreeks. Maar Komatsu is ook groot fan van vliegen. Met de AERWINS XTurismo bundelt hij het beste van twee werelden: de looks van een motorfiets en de mogelijkheid om te kunnen vliegen.

Kawasaki-krachtbron

Het ‘vliegtuig’ is volgens de topman al te koop in Japan maar komt binnen afzienbare tijd ook op de Noord-Amerikaanse markt. De XTurismo maakt gebruik van een benzine-hybride Kawasaki-motor. De creatie van Komatsu weegt 299 kilogram dankzij overvloeidge toepassing van koolstofvezel. De topsnelheid bedraagt 100 km/u en de vliegtuig komt neer op ongeveer 40 minuten. Er is keuze uit zwart, blauw of rood.

XTurismo is niet goedkoop

Goedkoop is de XTurismo niet. De eerste exemplaren hebben een prijskaartje van liefst 777.000 dollar, maar volgens Komatsu staat er een veel goedkoper model op de planning. Rond 2025 hoopt hij een kleinere hoverbike te introduceren met een prijskaartje van ongeveer 50.000 dollar.

Uitzondering in Japan

In Japan wordt een hoverbike niet als een vliegtuig beschouwd, dus eigenaren hebben geen speciale licentie nodig om ermee te vliegen. Vandaar dat AERWINS het model al verkoopt in Japan. Het bedrijf hoopt in de Verenigde Staten soortgelijke regels te realiseren, maar voorlopig bestaan die nog niet.

Voorlopig mikt Komatsu op gefortuneerde particulieren alsook overheden die het voertuig willen gebruiken voor missies of toezichtswerkzaamheden. Laten we hopen dat AERWINS succesvol wordt zodat een goedkoper model gerealiseerd kan worden.

Aerwins XTurismo

 

Specificaties AERWINS XTurismo

Aandrijflijn:
Internal Combustion + Battery
(Autonomous Control via Electric Control System)

Gewicht:
300 kg

Afmetingen:
Lengte: 3,7 m
Breedte: 2,4 m
Hoogte: 1,5 m

Actieradius:
Max 40 Km

Topsnelheid:
80〜100 km

Payload:
Ongeveer 100 kg (aangeraden)

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen