achtergrondafbeelding

ABC 500: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden

Deze futuristische motor is een knipoog naar het verleden

19 aug 2019, 17:29  •  Nieuws  •  Door Ruben Jason Penders

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. De ABC 500 is even comfortabel als paardrijden zonder zadel. Maar wat een plaatje!

Deze handgemaakte ABC 500 concept bike is een prijswinnaar. Hij heeft namelijk net de eerste prijs gewonnen op de Quail Motorcycle Gathering in California. De motor is hagelnieuw, maar een dikke knipoog naar het verleden.

Brits design

De ontwerper van deze bijzondere motor is Niki Smart. De Britse designer is vooral bekend als ontwerper van de Ariel Atom en is de laatste jaren verantwoordelijk voor de strakke futuristische concept cars van Cadillac.

Board track racing

De Brit is in Amerika geïnspireerd geraakt door board track racing. Een vrij onbekende sport in Europa, maar tijdens het begin van de twintigste eeuw een grote hit in the land of the free.

Board track racing is een gevaarlijke en inmiddels verboden sport. Op gigantische houten wielerbanen racen lichte en smalle motoren op volle snelheid naar de finish.

De motoren hadden geen remmen, en ook geen gashendel. Het gas stond namelijk altijd vol open, waardoor er vaak grote ongelukken plaatsvonden. Er zaten standaard 15 verpleegsters klaar om gigantische splinters uit de gevallen coureurs te halen.

Er werd besloten om de sport veiliger te maken. De tot dan toe gebruikte V-twin motoren werden in tweeën gehakt. Dit bracht de snelheid omlaag en gaf de motoren een herkenbaar uiterlijk.

Invloeden zichtbaar

Invloeden van de board track bikes zien we duidelijk terug in de ABC 500. De concept bike is smal en lang. De motor heeft dezelfde bescheiden proporties als motoren uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

De ABC 500 wordt, net zoals een board track racer, aangedreven door een één-pitter. Een Honda XL500s 497cc uit 1981 levert 33 pk en geeft de motor een ingetogen uiterlijk.

 

Hossack-suspension

De voorvork, met complexe Hossack-suspension, is een prachtig stukje techniek. De nummerplaat aan de zijkant van de voorvork is wederom een verwijzing naar de board track bikes. Maar hij is ook functioneel. Achter de plaat zitten twee LED-koplampen verstopt. Het Hossack-mechanisme blijft zo, zonder grote koplamp in het midden, goed zichtbaar.

Lichtgewicht

De ABC 500 bestaat bijna geheel uit carbon fiber. Zelfs het zadel is gemaakt van de extreem dunne koolstofvezels. Het totale gewicht van de motor is dan ook maar 150 kilo

Street legal

De ABC 500 is meer dan alleen een pretty face. Hij is namelijk gewoon street legal. De grote velgen en dunne laag rubber zorgen echter niet voor de beste rijervaring. Maar wie mooi wil zijn…

Wil je hem in actie zien? All-round petrolhead Jay Leno testen hem onlangs uit:

Share Tweet Share Share E-Mail