achtergrondafbeelding

45 km/u-fiets populaire tweewieler

Verkopen speed pedelecs dit jaar met 37 procent gestegen

29 jun 2020, 13:10  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

De speed pedelec is in trek! Deze ‘fietsen met kenteken’ – die 45 km/u kunnen rijden – worden massaal verkocht. In 2019 zijn de verkopen van nieuwe speed pedelecs in ons land met 32 procent gestegen. Dit jaar groeien de verkopen nog sterker, stelt VWE Automotive.

Cijfers 2020

In de eerste vijf maanden van 2020 zijn er 2.086 nieuwe speed pedelecs verkocht. Dat zijn er 567 meer dan over dezelfde periode vorig jaar: een groei van 37 procent. De recordmaand was april 2020, toen er 472 van deze snelle fietsen zijn verkocht.

Twee belangrijkste redenen

De twee belangrijkste redenen achter deze groei: de nieuwe regels voor een ‘fiets van de zaak’ en dat mensen door de coronapandemie het openbaar vervoer vermijden.

Eenvoudigere regels

“Sinds 1 januari gelden er nieuwe, eenvoudigere regels voor een ‘fiets van de zaak’. Tegen een bijtelling van 7 procent van de nieuwprijs kan een werknemer zowel zakelijk als privé gebruikmaken van een door de werkgever ter beschikking gestelde speed pedelec of andere fiets. Dit lijkt effect te hebben op de verkopen. Verkopen aan bedrijven stegen namelijk met 50 procent”, aldus VWE Automotive.

Verhouding zakelijk-particulier

Het aandeel van zakelijke kopers ligt nu op 15 procent van alle nieuw verkochte speed pedelecs. Verkopen aan particulieren stegen dit jaar met 35 procent. De particulieren die de meeste speed pedelecs kopen, zijn mensen in leeftijd van 46 tot 55 jaar oud. De verkoopstijging dit jaar bevindt zich in een bredere leeftijdsgroep; tussen de 36 en 65 jaar.

Landelijke provincies

In Zuid-Holland worden de speed pedelecs verkocht. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er al 358; de helft meer dan vorig jaar. De groei blijkt het sterkste in de landelijke provincies. In Friesland zijn verkopen dit jaar verdubbeld, in Zeeland bedroeg de groei maar liefst 139 procent.

Amsterdam

De plaats waar de meeste speed pedelecs worden verkocht is nog steeds Amsterdam; 60 fietsen dit jaar en dat is minder dan de 69 die er in de eerste vijf maanden van 2019 werden verkocht.

Stromer

Marktleider bij speed pedelecs is Stromer. Dit Zwitserse merk verkocht zowel vorig als dit jaar ruim het dubbele van enig ander merk. Verkopen van Gazelle zijn dit jaar meer dan verdrievoudigd. Daarmee stijgt het naar de tweede plaats, ten koste van Riese & Müller. Ook Qwic groeit sterk. Ondanks de sterke groei van deze markt zijn er ook merken die dit jaar minder verkochten; met name Evo, Specialized, Flyer en Giant.

Stromer ST1 X

Het meest verkochte type speed pedelec is dit jaar de Stromer ST1 X. Vorig jaar was dit ook al de marktleider. Dit jaar zijn verkopen van dit type meer dan verdubbeld. Eén op de zes verkochte speed pedelecs is van dit type.

Share Tweet Share Share E-Mail