achtergrondafbeelding
Motorfietsdiefstal

44% motordiefstallen in Amsterdam en Den Haag

Yamaha, Suzuki en Piaggio top drie van meest gestolen merken

27 jul 2018, 11:14  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Het goede nieuws: 9% minder motordiefstallen in de eerste helft van 2018. Het slechte nieuws: het terugvindpercentage is schrikbarend laag: 17,5%.

9% daling motordiefstallen

De diefstal van motorfietsen is in het eerste halfjaar van 2018 met ruim 9% gedaald ten opzichte van 2017. Dat meldt de stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit in zijn halfjaarlijks rapport. Dat biedt een overzicht van alle diefstallen, dus van snorscooters tot aan trucks.

Hotspots

Al jaren is spraken van een dalende trend, ook bij het stelen van motoren. Er zijn echt een paar hotspots waar de meesten worden gestolen. Diefstallen vonden in de eerste helft van 2018 vooral plaats in Amsterdam (192) en Haaglanden (136). Dat is 44% van het totaal aantal gestolen motorfietsen in Nederland (732).

Meest gestolen merken

Yamaha, Suzuki en Piaggio vormen de top drie in de lijst van meest gestolen merken. Piaggio levert vooral scooters, zoals de MP3. Gilera heeft samen met Ducati en Harley Davidson een erg laag terugvindpercentage. Dat ligt onder de 5%, tegen een gemiddelde over alle merken van 17,5%. Honda’s worden het meest teruggevonden: 30,1%.

Ook oudere motorfietsen favoriet

Ook opvallend: dieven hebben het niet alleen voorzien op de nieuwste motoren. Er zit een duidelijk piek bij wat oudere machines van 10 en 11 jaar van 20 jaar en ouder.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen